Fordulat a tőzsdén: így változott a búza ára az orosz bejelentés hatására

Fordulat a tőzsdén: így változott a búza ára az orosz bejelentés hatására

MTI
Drágult a búza és a kukorica jegyzése a chicagói terménytőzsde (CBOT) keddi kereskedésének kezdetén egy nappal azután, hogy Oroszország felmondta a fekete-tengeri orosz-ukrán gabonaegyezményt.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A szeptemberi jegyzésű búza vékánkénti (1 véka=35,24 liter) ára 1,13 százalékkal, 6,62 dollárra emelkedett a keddi kereskedés korai szakaszában. Eközben a decemberi jegyzésű kukorica vékánként 2,08 százalékkal, 5,16 dollárra drágult.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn bejelentette, hogy Oroszország nem újítja meg a hétfő éjfélkor lejáró fekete-tengeri orosz-ukrán gabonaegyezményt, ugyanakkor Moszkva kész "azonnal" visszatérni az egyezményhez, ha teljesülnek annak feltételei. Peszkov nyilatkozata néhány órával azután hangzott el, hogy ukrán haditengerészeti dróntámadás érte az Oroszországot az általa elcsatolt Krím félszigettel összekötő kulcsfontosságú hidat. A támadásban két civil meghalt, egy gyermek megsebesült.

A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Az elmúlt évben közel 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket. Moszkva hetek óta azzal fenyegetőzött, hogy nem újítja meg a megállapodást, és arra panaszkodott, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, amely szintén a megállapodás része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, amely lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?