Lassan áramlik ki a gabona Ukrajnából: nagy a csönd, mindenki kivár

Lassan áramlik ki a gabona Ukrajnából: nagy a csönd, mindenki kivár

agrarszektor.hu
Kedden a Chicago Board of Trade kereskedésében a búza jegyzése limittel esett tovább a május 4. óta nem látott szintre, annak hatására, hogy Oroszország bejelentette: ha feloldják az ellene életbe léptetett szankciókat, akkor hajlandó a fekete-tengeri ukrán kikötők blokádját feloldani. Így pedig az ott rekedt gabona a piacra kerülhet. Az árak csökkenése a szerdai kereskedésben is folytatódott, vékánként 1041,2 centre csúszott a jegyzés. Közben a globális búzakészletek több mint 50 százaléka Kínában van és valószínűleg soha nem kerül exportra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Amerikai Egyesült Államokban a júniusi időjárás-előrejelzés eddig kedvezőnek tűnik a Farm Övezet nagy része számára, egyes jelentések szerint pedig jól haladtak a vetéssel a helyi gazdák. Az amerikai kormány által legutóbb közzétett 30 napos időjárás-előrejelzés szerint pedig semmiféle veszély nem fenyegeti a termést - olvasható a Világgazdaság oldalán. Május közepén még támogatta a búza árfolyamát az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) jelentése, amely azonban az őszi búzatermés állapotának romlását jelezte Amerikában, ez pedig tovább növelte a kínálattal kapcsolatos aggodalmakat az amúgy is szűkös piacon.

Az USDA az amerikai őszi búzatermés 27%-át - ami az elemzői becslések alatt volt - minősítette jó vagy kiváló állapotúnak. A tavaszi búza 39%-át vetették már el addig, ami elmarad a 43%-os várakozásoktól és az ötéves átlag 67%-os értékétől is. A két héttel ezelőtti emelkedésben az is erősen közrejátszott, hogy India - ahol a hőhullám károsította a búzatermelést, rekordmagasra emelve a belföldi árakat - közölte, hogy betiltja a búza exportját.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fekete-tengeri kikötői zárlat feloldása kulcskérdés a Közel-Kelet és Észak-Afrika élelmezésének esetében. Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak, az ukrán partok orosz tengeri blokádja miatt pedig mintegy 20 millió tonna búza rekedt meg és vár szállításra a fekete-tengeri Odessza kikötőjében. A helyzet megoldásában azonban nemcsak az orosz tengeri blokád jelent gondot, hanem az EU által Oroszország ellen hozott szankciók is. Az orosz bankokkal szembeni nyugati szankciók ugyanis megnehezítették vagy lehetetlenné tették, hogy az afrikai országok gabonát vásároljanak Oroszországtól és ezzel segítsenek megoldani az ukrajnai invázió által kiváltott globális élelmiszerválságot. Ha ugyanis a Swift-rendszer megszakad, az azt jelenti, hogy még ha létezik is áru, a kifizetése nehézkessé vagy akár lehetetlenné válik, mondta Macky Sall, Szenegál elnöke az EU vezetőinek.

Afrika nagy részén az ukrajnai háború nemcsak az élelmiszerárak emelkedésével fenyeget, hanem azzal is, hogy a műtrágyázás költségei meghaladják a gazdák millióinak anyagi lehetőségeit, ami veszélyezteti a jövő évi termést. Az ENSZ szerint a kelet-afrikai országok teljes mértékben függnek a műtrágyaimporttól, és a műtrágyaárak emelkedése várhatóan súlyos következményekkel jár majd az élelmiszerek elérhetőségére és így az árakra nézve is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel Ukrajnából a kivitel nem lehetséges a kikötőkön keresztül, így az ukránok szomszédos országokon keresztül igyekeznek szállítani. A kapacitáskorlátok miatt azonban a mennyiségek jelentősen alacsonyabbak. Május első 19 napja alatt Ukrajnának 643 ezer tonna gabonát sikerült exportálnia (ennek 96%-a kukorica volt), szemben a 2021. májusi valamivel több mint 1,8 millió tonnával. A háború pedig nemcsak a 2021-2022-es szállításokra van hatással, hanem a 2022-2023-as termelésre is. Az ING szerint az ukrán kukorica- és napraforgómag-termelés várhatóan 54%-kal, illetve 37%-kal fog csökkenni a kevesebb vetés miatt, míg a búza mennyisége (amelynek nagy része a háború előtt már a földben volt) valószínűleg szintén csökken a 2022-2023-as szezonban. A termelés várhatóan 35%-kal esik vissza az előző évhez képest.

Az ukrán búzakínálat várható csökkenése, valamint más régiókból származó némi csökkenés azt jelenti, hogy a globális búzakészletek a bank szerint várhatóan 2016-2017 óta a legalacsonyabb szintre csökkennek. A globális búzakészletek több mint 50%-a azonban a becslések szerint Kínában van (és valószínűleg soha nem kerül exportra). A Kínán kívüli búzakészletek az előrejelzések szerint 2008-2009 óta a legalacsonyabb szinten fejezik be a 2022-2023-as évet, ami arra utal, hogy a búzaárak továbbra is magas szinten fognak maradni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?