Erre nem sokan számítottak: meglepő hírek érkeztek az olasz barackról

Erre nem sokan számítottak: meglepő hírek érkeztek az olasz barackról

agrarszektor.hu
Európában Spanyolország vezet mind a termőterület (2022-ben közel 70 ezer hektár), mind a mennyiség (átlagosan évente 1,3 millió tonna) tekintetében, őt követi Olaszország évi 1 millió tonna körüli betakarított gyümölccsel. Mindkét ország esetében az elmúlt öt évben mintegy 15 %-os csökkenés volt tapasztalható a termőterületek tekintetében, Spanyolország több mint 17 ezer hektárt veszített, Olaszország pedig "csak" 13 ezret. Mindeközben Görögország a termelés és a termőterület tekintetében az Európai Unió harmadik helyére emelkedett. Ha kiterjesztenénk a képet a régióban, akkor Törökország megállíthatatlan fejlődését látnánk, amely tavaly történelme során először lépte át az egymillió tonna termést, valamint a termőterület nagyságának tekintetében Olaszországot követi.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly Olaszország profitált Spanyolország termelésének visszaeséséből, ellenben idén az Europech becslései szerint megfordul a helyzet: az ibériai ország termelése ugyanis közel 80%-kal növekszik és várhatóan meghaladja a 1,5 millió tonnát, míg Olaszország termelése mintegy 20%-kal csökken, alig több mint 900 ezer tonnára. Görögországban szintén csökken a termés mennyiség (-24%-kal 665 ezer tonnára), míg Franciaországban az előző évihez hasonlóan fog alakulni a termés. Úgy tűnik, hogy jelenleg spanyol dominancia van, ellenben ahogy az gyakran előfordul, az időjárás még okozhat változást. Az ibériai ország ugyanis példátlan aszállyal küzd, ez hatással lehet a termelési kapacitásra a szezon további részére - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Import-Export

Ami a külkereskedelmet illeti, a 2022-es év kétségkívül az elmúlt öt év legjobb kereskedelmi szezonja volt Olaszország számára, hiszen közel 200 millió euró értékben exportált őszibarackot és nektarint a világ minden tájára. Az európai piac még mindig felveszi az exportált mennyiség nagy részét, Németország továbbra is szilárdan az első helyen áll 25%-os részesedéssel. Nyilvánvaló azonban, hogy ezek a rekord eredmények nagyrészt a spanyol termelés drasztikus visszaesésének volt köszönhető.

Ami az importált mennyiségeket illeti, két olyan év is volt (2020. és 2021.), amikor magasabb mennyiségek kerültek behozatalra, mint amennyit exportáltak, így a kereskedelmi mérleg negatív lett. Általánosságban azonban elmondható, hogy a termelés mintegy 10%-át importálja Olaszország, nagyjából 100 ezer tonnát, amelynek több mint 30%-a Spanyolországból származik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olasz termelés

Az ISTAT adatai szerint: az őszibarack és nektarin termőterülete 2017 és 2022 között 13%-kal, 68 ezer hektárról 58 ezer hektárra csökkent. Ennél visszafogottabb a termelési adat, amely mindössze 8%-os csökkenést mutat. Ültetvények kivágása Észak-Olaszországra koncentrálódott, olyannyira, hogy Emilia-Romagna, Piemonte és Veneto régiók az őszibarack és nektarin ültetvényeik több mint 30%-át veszítették el. Ezzel szemben a dél-olaszországi nagytermelők, mint Campania régió és Szicília 2-3% közötti veszteséget szenvedtek el, míg Apulia régió közel 20%-kal növelte termőterületét. Campania régió a félsziget mentén vitathatatlanul vezető szerepet tölt be.

Hazai fogyasztás

A hazai fogyasztás elemzése a különböző értékesítési csatornák átlagát figyelembe véve a mennyiség 10 százalékos csökkenését mutatja az elmúlt öt szezon során, ezt a csökkenést az értékben való 16%-os növekedés ellensúlyozza. A diszkontáruház a legjobban teljesítő csatorna, különösen értékben (+34%), míg a hagyományos kiskereskedelem volumenben összeomlik (-18%), de értékében változatlan marad. Ahogy az várható volt, az őszibarack fogyasztási mennyiségének folyamatos csökkenése tapasztalható, míg a nektariné, ha enyhén is, de növekedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?