Most érkezett a hír: mégsem lesz annyi gabona az EU-ban, mint hitték

Most érkezett a hír: mégsem lesz annyi gabona az EU-ban, mint hitték

agrarszektor.hu
Az Európai Unió termésfigyelő szolgálata hétfőn a kedvezőtlen időjárási körülményekre hivatkozva csökkentette az idei gabonafélék és olajos magvak termésére vonatkozó csaknem valamennyi termésátlag-előrejelzését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Havi előrejelzésében a MARS szolgálat a múlt hónapban látott 6,01 t/ha-ról 5,92 tonnára csökkentette a lágybúzára, az EU-ban legtöbbet termesztett gabonafélére vonatkozó terméskilátását hektáronként (t/ha) - ez ugyanakkor még mindig a tavalyi 5,79 t/ha-os átlag felett van. Az EU teljes árpatermésére (őszi + tavaszi árpa) vonatkozó 2023-as előrejelzését is csökkentették, a múlt havi 4,89 t/ha-ról 4,76 t/ha-ra, a tavaszi árpa terméshozamát pedig erőteljesen mérsékelték: a májusi 3,90 t/ha-ról 3,73 t/ha-ra, a 2022-es 4,21 t/ha-ról pedig 3,73 t/ha-ra - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szemes kukorica esetében a MARS a májusi 7,64 t/ha-ról 7,61 t/ha-ra csökkentette a 2023. évi terméshozam-előrejelzését, bár ez még mindig jóval a tavalyi, aszály sújtotta 5,90 t/ha-os hozam felett van. Az Északnyugat-, Észak- és Észak-Közép-Európa nagy részén uralkodó napos és száraz időjárás a talajnedvesség-tartalékok gyors kimerüléséhez vezetett, ami negatívan befolyásolta az őszi, tavaszi és nyári kultúrák terméspotenciálját. Az Ibériai-félszigeten, beleértve Spanyolországot is, a közelmúltban lehullott csapadék túl későn érkezett a tavaszi és téli növényekhez - áll a jelentésben.

Olaszországban, Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában a túlzott esőzések miatt a talaj vízzel elöntött, elárasztott területek alakultak ki, és nagyobb számban jelentek meg a kártevők is, ami negatívan hatott az őszi vetésű növényekre. Eközben a hideg hőmérséklet késleltette a vetést és a nyári növények korai kelését a Duna völgyében, Észak-Bulgáriában és Dél-Romániában. Az olajos magvak esetében a MARS az idei repcemag betakarításra vonatkozó terméshozam-előrejelzését 3,29 t/ha-ra csökkentette a májusban látott 3,34 t/ha-ról és a tavalyi 3,33 t/ha-ról. Továbbá 75,9 t/ha-ra csökkentette a cukorrépa terméshozam-előrejelzését a múlt havi 76,7 t/ha-hoz képest, a túlzott esőzések miatti késői vetésekre hivatkozva. A terméshozam továbbra is jóval az ötéves átlag (72,8 t/ha) felett maradt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?