Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő hírek érkeztek

Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Habár Ukrajna őszi gabonatermésének nagy része jelenleg jó állapotban van, ha marad a jelenlegi száraz és meleg időjárás, akkor akár 20 százalékkal is csökkenhet idén a hozam a 2022-eshez képest az országban. Főleg azok a növények vannak veszélyben, amelyek későn lettek elvetve. Az ukrán mezőgazdasági miniszter pénteken azt mondta a Reutersnek, hogy a minisztérium 2023-ra körülbelül 18 millió tonnára, 20 százalékkal kevesebbre prognosztizálja az őszi gabonatermést a 2022-es képest.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Ukrajna jelentős gabonatermesztő és -exportőr, de termelése jelentősen visszaesett, mióta Oroszország tavaly februárban megszállta az országot. A gabonakibocsátása 2022-ben 53 millió tonnára csökkent a 2021-es rekord 86 millió tonnáról, és a kormány szerint 2023-ban a betakarítás egészen 44,5 millió tonnára csökkenhet. Ukrajnában az őszi gabonatermést egyértelműen az őszi búza uralja, ami egyúttal az ország teljes búzatermelésének a 95 százalékát is adja - írja a Reuters.

A tavaszi időszakban általánosságban elmondható, hogy kedvezőek voltak az időjárási viszonyok az őszi gabonanövények fejlődéséhez. A jelenlegi száraz, meleg idő azonban nem kedvez a növényeknek, különösen amagas léghőmérséklet okoz gondokat. Fennáll a veszélye annak, hogy akár 15-20 százalékkal is kisebb lehet az őszi gabonák hozama idén, mint 2022-ben

- áll az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia jelentésében. Főleg azok a növények vannak veszélyben, amelyek későn lettek elvetve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58