Érdekes változás a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most a búza, a kukorica

Érdekes változás a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most a búza, a kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal magasabb, átlagosan 104,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával február harmadik hetében. A takarmánybúzát 2022 azonos időszakához képest 2 százalékkal magasabb, 99 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 3 százalékkal többért, tonnánként 92 ezer forintért adták január harmadik hetében.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Búza

A Rouenba (FOB) érkező malmi búza azonnali exportára 9 dollárral 317 dollár/tonnára mérséklődött, a március–májusival 318-320 dollár/tonnáért kereskedtek január 6. és február 3. között - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A búza ára Németországban (FOB Hamburg) csökkent a legnagyobb mértékben a megfigyelt időszakban. Az alacsony exportkereslet miatt 16 dollárral alacsonyabb áron, 318 dollárért kötöttek szerződést az azonnali szállítmányokra. Az USA-ban a piros lágyszemű őszi búza (SRW) spot piaci ára 3 dollárral magasabb, 329 dollár/tonna volt február elején. A piros keményszemű őszi búza (HRW) azonnali kikötői ára 11 dollárral (395 dollár/tonna) nőtt ugyanekkor. Argentínában a malmi búza azonnali exportára az alacsonyabb 2022-es termés miatt 380 dollár/tonnára (+4 dollár) emelkedett február 3-ig. Ezzel egy időben az Oroszországban megtermelt 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB) 6 dollárral (305 dollár/tonna), a 11,5 százalék fehérjetartalmúé 8 dollárral (298 dollár/tonna) volt alacsonyabb. Romániában és Bulgáriában 313 dollár/tonnáért értékesítették az azonnali szállítású terményt ugyanekkor.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 104,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával február harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 7 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 99 ezer forint/tonnáért (+2 százalék) forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza márciusi tőzsdei elszámolóára változatlanul 102 ezer, a novemberi 97 ezer, a decemberi 98,5 ezer forint/tonna volt február 13. és 24. között. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza márciusi jegyzése 260 dollár/tonnáig ereszkedett a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény márciusi jegyzése 280-300 euró/tonna tartományban alakult.

Kukorica

A Tallage tájékoztatása szerint az USA-ban megtermelt kukorica azonnali exportára 5 dollárral 301 dollár/tonnára csökkent január 5. és február 2. között annak ellenére, hogy az USDA legfrissebb jelentésében csökkentette a kukorica terméskilátásait. A márciusi szállítású termény 305 dollár/tonnáért (+5 dollár) volt elérhető ugyanekkor. Argentínában a hónapok óta száraz időjárás miatt - az átmeneti esők ellenére - a kukoricatermés a vártnál alacsonyabb lehet, emiatt a márciusi szállítású termény kikötői ára (FOB) 6 dollárral, a májusi 4 dollárral, sorrendben 305 és 298 dollár/tonnára nőtt. A brazíliai kukorica márciusi exportára 321 dollár/tonna, a júliusi 281 dollár/tonna (+3 dollár) volt február 2-án. Ukrajnában 5 dollárral 228 dollár/tonnára nőtt a termény azonnali kikötői ára (FOB), a márciusi 233 dollár/tonna volt ugyanekkor. Bulgáriában és Romániában 13 dollárral 305 dollár/tonnára emelkedett a kukorica kiviteli ára. Ezzel egy időben Franciaországban 317 dollár/tonnáért (+3 dollár) kereskedtek az azonnali, 318 dollár/tonnáért (+2 dollár) a márciusi, 320 dollár/tonnáért a májusi szállítású terménnyel.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 92 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica február harmadik hetében, ami az egy évvel korábbit 3 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica márciusi jegyzése 102 ezer, a májusi 104,5 ezer (+2500 forint), a július-decemberi 103-104 ezer forint/tonna volt február 13. és 24. között. A chicagói árutőzsdén 256 dollár/tonnáig csökkent a kukorica márciusi jegyzése a megfigyelt időszakban. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény márciusi tőzsdei elszámolóára 289 euró/ tonnáig ereszkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?