Ez minden gazda rémálma: itt a megoldás a burgonya pusztító betegsége ellen

Ez minden gazda rémálma: itt a megoldás a burgonya pusztító betegsége ellen

agrarszektor.hu
Áttörést érhetett el a Wageningeni Egyetem egy kutatója a burgonyavész elleni küzdelemben. A szakember a CRISPR/CAS génszerkesztési technológiával tette ellenállóvá a burgonyanövényeket a Phytophthora infestans által okozott kései foltos betegséggel szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A burgonya az emberi fogyasztás szempontjából a rizs és a búza után a harmadik legfontosabb élelmiszernövény a világon. A burgonya világtermelését azonban veszélyezteti a burgonya kései foltossága, az egyik legpusztítóbb burgonyabetegség, amely évente 3-10 milliárd euró terméskiesést és kezelési költséget okoz világszerte - olvasható a Future Farming oldalán. Daniel Moñino-López, a Wageningeni Egyetemen és Kutatóközpontban (WUR) április 14-én, pénteken védte meg doktori disszertációját. Kutatását a Holland Kutatási Tanács (NWO) és a Holland Infrastrukturális és Környezetvédelmi Minisztérium finanszírozta.

A holland kutató a CRISPR/Cas génszerkesztő technológiát használta a kései foltosságra fogékony burgonyafajták nem funkcionális rezisztenciagénjeinek olyan génváltozatokká történő módosítására, amelyek a Phytophthora infestansnak ellenálló vadburgonyafajokban találhatók. Az ilyen szerkesztett növények lehetővé teszik a kései foltosság elleni védekezéshez szükséges növényvédő szerek drasztikus csökkentését. A hagyományos nemesítéssel a burgonya vadon élő rokonaiból származó rezisztenciagének bevitele a termesztéshez és felhasználáshoz megfelelő minőségű új burgonyafajtákba évtizedekig tart, miközben a betegség gyorsan alkalmazkodik. A CRISPR/Cas technológia képes megváltoztatni az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot azáltal, hogy gyorsabbá és pontosabbá teszi az új, jobb fajták nemesítését. Ezen túlmenően ez a technológia a tulajdonságok széles skálájára alkalmazható, beleértve az egyéb betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállást, a tápanyagtartalmat és az ízt.

Bár a CRISPR/Cas bármilyen növénykultúrában alkalmazható, különösen érdekes a fáradságos, időigényes nemesítési folyamatokkal rendelkező növények (mint például a burgonya) esetében. Ez megakadályozza, hogy a gazdák időben reagáljanak a kórokozó új törzseinek megjelenésére vagy más környezeti változásokra. A már biztonságosan használt növényekben honos gének szerkesztése tehát gyors, precíz és biztonságos módja a népszerű fajták javításának és a környezeti lábnyomuk csökkentésének.

A CRISPR/Cas szabályozása Európában

A "Termőföldtől az asztalig" európai stratégiát követően, amelynek célja a fenntartható élelmiszerrendszerre való áttérés felgyorsítása azáltal, hogy 2030-ig 50%-kal csökkenti a kémiai növényvédő szerek használatát, alternatív stratégiák létfontosságúak a mezőgazdaságban előforduló főbb növénybetegségek elleni védekezéshez. Doktori disszertációjában Daniel Moñino-López azt tanácsolja az Európai Bizottságnak, hogy a génszerkesztést termékalapon szabályozza, az új fajtára vonatkozó tudományos biológiai biztonsági bizonyítékok alapján, a folyamatalapú szabályozás helyett, amely eleve kétértelmű.

A génszerkesztett növények európai szabályozása jelenleg vita tárgyát képezi. Az Európai Bíróság 2018. júliusi döntését követően a génszerkesztett növényekre a szigorú géntechnológiával módosított szervezetekre (GMO) vonatkozó szabályozás vonatkozik. A GMO-szabályozás alól mentesülő véletlenszerű γ-sugárzással vagy kémiai mutagenezissel összehasonlítva azonban a célzott mutagenezishez használt precíz génszerkesztési technológia biztosítja, hogy a kívánt tulajdonságok pontosabban és a specifikus események kiválasztása miatt a véletlenszerű mutagenezishez hasonló járulékos károk nélkül kerüljenek be a genomba.

Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi jogszabályok nem alkalmasak a célzott mutagenezisre, és hogy azokat a tudományos és technológiai fejlődéshez kell igazítani. A Bizottság 2023-ban új rendeletre tesz javaslatot, amelyet a tagállamok megvitatnak.

Ez a károsító volt felelős a nagy éhínségért

A burgonya kései foltosságát a Phytophthora infestans nevű oomycéta okozza. Írországban és a kontinentális Európában a 19. század közepén több millió ember halálát okozta. Csak Írországban körülbelül egymillióan haltak éhen, és további egymillióan kényszerültek kivándorlásra. Ez a nagy éhínségként ismert esemény meghatározta Írország és a nyugati világ számos országának történelmét. Jelenleg a burgonyatermesztés a betegség többszöri kémiai ellenőrzésére támaszkodik, ami a burgonyatermesztéshez kapcsolódóan súlyos gazdasági és környezeti költségeket jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?