Letarolta Romániát az ukrán gabona: ebből még nagy baj lehet

Letarolta Romániát az ukrán gabona: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
A román mezőgazdaság is nehéz helyzetbe kerülhet az ukrán háború miatt, ugyanis, mint kiderült, a gazdák kétszázmillió eurós kár pótlását igénylik a háború sújtotta szomszédból érkező mezőgazdasági termékek dömpingje nyomán - azonban csak az összeg töredékére kaptak ígéretet. Négy romániai mezőgazdasági ágazati érdekvédelmi szervezet képviselői még tavaly intéztek a kormányhoz egy átiratot, melyben azt írták, hogy igyekeznek szolidárisak lenni és meg is értik Ukrajna nehéz helyzetét, de mindezt anélkül, hogy a saját termelőiket, piacukat és fogyasztóikat tönkre tennék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szerintük az Ukrajna és az Európai Unió közötti, elsősorban a búza-, a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztők, valamint a hús- és a tojástermelők érdekeit sértő szabadkereskedelmi megállapodás nyomán hozzávetőleg kétszázmillió eurós kár érte a romániai gazdákat az országba áramló ukrajnai mezőgazdasági termékek miatt. A szabadkereskedelmi szerződés következtében hatalmas mennyiségű olcsó mezőgazdasági termék, elsősorban gabona érkezett vámmentesen Romániába a háború sújtotta országból - írja a Magyar Nemzet. Az ukrán gabona tonnánként akár ötven dollárral olcsóbb volt, mint a hazai, ez aláásta utóbbi versenyképességét az exportpiacon, állítják a romániai termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrán repcéből egyébként 400 ezer tonnát vásárolt a keleti szomszéd, méghozzá dömpingáron, 70-90 euróval a piaci ár alatt. Emellett 2022-ben szintén 400 ezer tonna érkezett az ukrán napraforgóból is, mely tonnánként 60-100 euróval volt olcsóbb, míg napraforgóolajból 50 ezer tonna érkezett. A román gazdák költségei ugyanakkor megnőttek, hiszen az országot elárasztó áruk lefoglalták a hazai szállítási és tárolási kapacitás jelentős hányadát.

Az Európai Bizottság azonban az igényelt kétszázmillió euró helyett mindössze tíz és fél milliót utal ki Romániának a veszteségek enyhítésére. Románia, Bulgária és Lengyelország összesen 56,3 millió eurót kap. Az érintett államok az európai uniós támogatást százszázalékos értékig kiegészíthetik hazai forrásokból - áll az Európai Bizottság közleményében. Ez azt jelenti, hogy a romániai mezőgazdasági termelők maximum 21 millió eurót kaphatnak az Ukrajnából származó import okozta veszteségek enyhítésére - ez az igényelt összeg legfeljebb egytizedét jelentheti

- írja a lap.

Továbbá a romániai gazdák képviselői az ukrajnai termékek élelmiszer-biztonsági ellenőrzését és monitorozását is kérik a kormánytól. Valamint azt is, hogy ugyanolyan minőségi elvárások vonatkozzanak az árukra, mint az uniósokra. Az ukrán termékek egyébként más kelet-közép-európai országban is gondokat okoznak, a szlovákiai termelők például százmillió euró kártérítést kértek a pozsonyi kormánytól. Most még csak közleményekben nyilvánul meg a gazdák tiltakozása, viszont, ha a kormány nem tanúsítja az elvárt empátiát, akkor könnyen felvonulásokba, tiltakozásokba is torkollhat az ügy - akár még most, a tavaszi munkák kezdetén is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?