Mi történik itt? Egyre több gazda mondhat le erről a zöldségről Argentinában

Mi történik itt? Egyre több gazda mondhat le erről a zöldségről Argentinában

agrarszektor.hu
A Buenos Aires-i gabonatőzsde a héten tovább csökkentette a szezon kukorica- és szójatermésére vonatkozó becsléseit. A döntés hátterében az Argentinát sújtó, pusztító szárazság áll, amely az ország egész gazdaságára komoly csapást mérhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A héten csökkentette a kukorica- és szójatermésre vonatkozó várakozását a Buenos Aires-i gabonatőzsde, mivel hónapok óta kegyetlen szárazság tombol az országban. Argentína a régió legfontosabb gabonaexportőre, illetve a világ legnagyobb szójaexportőre is - írta meg a Világgazdaság a Reuters értesülései alapján. Az argentinok emellett a világ legnagyobb szójaliszt- és szójaolaj-exportőrei is, valamint a harmadik legnagyobb kukoricaexportőrök, de a májusban kezdődött aszály miatt az előrejelzők többször is csökkentették a várakozásokra vonatkozó becsléseket. Ez azonban nemcsak a gazdálkodóknak, hanem az egész gazdaságnak egy hatalmas probléma. A szárnyaló infláció miatt Argentínának devizára lenne szüksége, de gabonatermékek nélkül nem fog tudni exportálni.

A Buenos Aires-i gabonatőzsde számításai szerint 29 millió tonna szójababot tudnak majd betakarítani. 
Korábban 33,5 millió tonnára tették a termést. A kukorica kibocsátását most 37,5 millió tonnára prognosztizálják, ami alacsonyabb a korábbi 41 millió tonnás előrejelzésnél. A heti termésjelentésben a tőzsde azt mondta, hogy a magas hőmérséklet további veszteségeket okoz, valamint a betakarítható terület nagyságát is csökkenti. A gazdák az elmúlt öt év átlagához képest 50%-os hozamkieséssel számolnak, különösen a kukorica és a szójabab esetében. Az előző szezonban, amelyet ugyancsak kisebb mértékben befolyásolt a száraz időjárás, Argentína 43,3 millió tonna szójababot termett, míg a kukorica betakarítása 52 millió tonnát ért el. A hónap elején egy üzleti konzorcium arra figyelmeztetett, hogy a veszteségek több mint 20 milliárd dollárba kerülhetnek az országnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?