Egyre több gazda mond le erről a gyümölcsről: sok ültetvényt kivágnak

Egyre több gazda mond le erről a gyümölcsről: sok ültetvényt kivágnak

agrarszektor.hu
Az ANPP (Association Nationale Pommes Poires), a francia almatermesztők szövetsége felhívja a figyelmet a franciaországi almaágazat jelenlegi helyzetére. Miszerint a franciaországi almatermesztők szerint további 0,20 euróra van szükségük kilogrammonként ahhoz, hogy megmentsék az ország almaültetvényeit, mivel a megnövekedett költségek hatása keményen érezteti hatását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ANPP már több hónapja figyelmeztetett a termelőknek fizetett ár emelésének égető szükségességére, jelenleg Franciaország több régiójában a termelők kivágják gyümölcsöseiket. Angersben, Avignonban, Montaubanban, Limousinban és Hautes-Alpes-ben több száz termelő gyűlt össze, hogy megmutassák, milyen nehézségekkel küzdenek a francia gyümölcstermelők a megnövekedett költségek miatt - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A szövetség fotóin látható ahogy a termelők saját fáikat gyökerestül tépik ki a jelenlegi fenntarthatatlan árak miatt. Miközben Franciaország jelentős almatermelő ország, mostanra naponta 1,26 hektár almaültetvény tűnik el. Franciaország termőterületének csökkenése nem elkerülhetetlen, ha az árak gyorsan átértékelődnek.

A Franciaországban történteket azonban tévedés lenne kifejezetten francia problémának tekinteni a szakértők szerint. James Simpson az Adrian Scripps brit termelő-csomagoló cégtől azt írta, hogy a jelek szerint a franciák mindig jobban tudják bemutatni a problémákat. A brit termelők pontosan ugyanezzel a problémával szembesülnek. Sokak számára a megtérülés egyszerűen nem elégséges. A termelők lemondták az idei és a jövő évi gyümölcsfa rendeléseiket. Míg mások pedig növelték a kivágott területeiket. A Brit Termelők Szövetségének (British Growers Association) a Brit Alma és Körte (British Apples & Pears Limited) tagjai körében 2022 végén végzett felmérés azt mutatta, hogy a stagnáló hozamok miatt jelentős visszaesés figyelhető meg a gyümölcsösökbe történő jövőbeli beruházások terén. A brit alma- és körteágazat mintegy 80%-át képviselő termelők körében végzett felmérés szerint az idei szezonban 150 ezer új alma- és körtefa rendelést töröltek. A termelők szándéka az volt, hogy 480 ezer új gyümölcsfa ültetésével továbbra is a gyümölcsösök hosszú távú jövőjébe fektetnek be. Most ezeknek a megrendeléseknek egyharmadát törölték.

Marc Peyres, a francia Blue Whale exportőrtől úgy vélte, hogy a jelenlegi válság akár globális is lehet. Szerint nincs olyan európai ország, ahol a gyümölcstermesztők elégedettek lennének a megtérüléssel és a jelenlegi inflációs költségekkel. Véleménye szerint ez a válság elég általános, beleértve a déli féltekét és az Egyesült Államokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?