Rekord a lengyeleknél: hihetetlen árakkal zárult az idei uborkaszezon

Rekord a lengyeleknél: hihetetlen árakkal zárult az idei uborkaszezon

agrarszektor.hu
Hamarosan véget ér a lengyel hajtatott uborka szezonja: novemberben már folyamatosan csökkent a kínálat, ami az árak növekedésében is megmutatkozott. A korábbi években megszokotthoz képest a kínálat visszaesése gyorsabban következett be, és az árak emelkedése is meredekebb volt - nem csoda, hogy rekordmagasan zárt a novemberi árszint. A termelési költségek drasztikus emelkedésének hatása jól látszik hajtatott zöldségek kínálatán, és ez nemcsak a lengyel árura igaz, hanem európai trend - ezt jól mutatja, hogy az import áru is drágább, mint az előző években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel piacokon a hajtatott uborka nagykereskedelmi ára folyamatos novemberi emelkedést követően jelenleg a 9-11 PLN/kg (785-960 Ft/kg) közötti sávban mozog, ami felülmúlja az előző években tapasztalt szintet. Az import uborkát jelenleg a nagykereskedelemben nagyobb mennyiségben 7-9 PLN/kg (610-785 Ft/kg) áron kínálják. Az elmúlt napokban enyhe lefelé irányuló korrekció volt megfigyelhető (-5,9 százalék), ami a spanyol áruk érkezésének köszönhető, mivel a hispánoknál egy jobban kezd beindulni a szezon. Az almeríai nagykereskedelmi árveréseken a helyi szövetkezetek által kínált uborka ára november második dekádjának eleje óta folyamatosan csökken, jelenleg a kígyóuborka ára 0,63-0,76 euró/kg (255-310 Ft/kg) között alakul minőségtől függően, ami átlagosan 42%-kal alacsonyabb az idei november 9-11-i csúcsnál - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?