Ebbe most megéri belevágni: ez a növény óriási biznisz lehet a magyar földeken

Ebbe most megéri belevágni: ez a növény óriási biznisz lehet a magyar földeken

agrarszektor.hu
A tritikálé a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle, amelyet rendszerint olyan területeken vetnek, ahol a búza termesztése már kevésbé kifizetődő. És bár a tritikálét elsősorban takarmánynövényként tartják számon, a jövőben az emberi táplálkozásban is nagy szerepet kaphat. De milyen lehetőségek is vannak ebben a növényben? Mire kell odafigyelni a tritikálé termesztése során, melyek azok a tulajdonságai, amelyek vonzóvá tehetik a gazdák számára? Milyen felhasználási lehetőségei vannak? Az Agrárszektor erről kérdezte meg Dr. Bóna Lajost, a Gabonakutató Nonprofit Kft. senior kutatóját, tritikálé és búza nemesítőt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tritikálé olyan növény, amelyet általában gyengébb talajokban, az extenzívebb agroökológiai viszonyoknak megfelelően termesztenek. A víz- és tápanyag igénye kevés, gyökerei mélyre nyúlnak, és a fenntartható gazdálkodás keretébe nagyon jól be lehet illeszteni. Ez persze nem jelenti azt, hogy jobb viszonyok között ne lehetne termeszteni, és ha ilyen körülmények közé kerül, a tritikálé meghálálja azt. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy a tritikálé ott jól teljesít, ahol a búza már nem, vagy nem az elvárások szerint terem meg – magyarázta Bóna Lajos. A szakember beszélt arról is, hogy Magyarországon az utóbbi években a statisztikák alapján csökkenés volt megfigyelhető a növény termőterületében, de ennél jóval árnyaltabb a kép. A tritikálénak van ugyanis egy speciális felhasználási területe: sokan silókukorica helyett zöldtakarmánynak, biomasszának termelik. Az őszi vetésű növényt ezért tavasszal sok helyütt lekaszálják, és utána vetnek mást, ezért a statisztikákban ezek a területek nem jelennek meg. Bóna Lajos szerint a tritikálé termesztése Magyarországon stagnál, de erről nincsenek biztos adatok. A tritikálé nemesítő beszélt arról is, hogy egész Európában hasonló a helyzet a termesztést illetően.

A hőhullámok és a silókukorica ellehetetlenülése miatt egyre gyakoribb, hogy a gazdák tritikálét és rozsot vetnek. Világszerte 4 millió hektárról vannak adatok, de valójában a jelentős felületű kettős termesztés miatt, 7-8 millió hektár körül lehet a növény teljes termőterülete

- árulta el Bóna Lajos.

A szakember az Agrárszektornak elmondta, hogy a növény nemesítése során elsődlegesen a stabil és magas hozamra fókuszálnak, de az utóbbi időben bevezettek egy új irányt, az inputanyag-felhasználás tekintetében. Így az előrehaladott generációkban a nemesítési szelekciót jelenleg két szinten, alacsonyabb és magasabb inputon is végzik. A termőképesség tekintetében pedig vagy a szemtermésre szelektálnak, vagy pedig a biomassza-hozamra, amikor a gazda zöldtakarmányozás céljából, a kérődzők számára termeli a tritikálét. Műtrágya-felhasználás és növényvédelem terén elmondható, hogy a tritikálé kifejezetten költségtakarékos - a mostani adottságokhoz jól illő, ökológiailag és ökonómiailag is megfelelő növény. Bóna Lajos beszélt arról is, hogy nemesítés során a beltartalmi paraméterek erősítése is felmerül: a tritikálé fehérjetartalma nagy érték, erre is intenzíven szelektálnak, de a takarmányozás kapcsán az emészthető fehérjetartalom javítását is érdemes megemlíteni. A beltartalom és a minőség kapcsán a szakember elmondta, hogy az ezerszemtömeg és hektolitertömeg növelésével is lehet növelni a termést és egyúttal a minőséget is.

A tritikálénak természetesen vannak betegségei is, de mivel alapvetően egészségesebb növény, mint a búza, ezért a betegségek nem nagyon jelennek meg rajta, így az egyszerűbb növényvédelemnél nem igényel többet. A kórokozói és a kártevői többé-kevésbé ugyanazok, mint a búzának, erre a nemesítés során oda kell figyelni, de mivel a tritikálé genomjában a búza mellett a rozs génjei is ott vannak, mely tény nagyobb ellenállóképességet eredményez, mint a búzáé

- magyarázta Bóna Lajos.

A tritikáléban rejlő potenciált illetően a nemesítő elmondta, hogy ez a növény nem csodafegyver. Ahogy Bóna Lajos fogalmazott, víz nélkül nem él meg semmi, és ha olyan szárazság van, mint amilyet idén tapasztalhattunk, akkor a tritikálé is meg tudja adni magát, az viszont nem mindegy, hogy mikor. Ebben a növényben természetesen nagy lehetőségek rejlenek, de soha nem fogja leváltani a búzát, mint az emberiség egyik elsődleges gabonanövényét. A termőterülete azonban egészen biztosan növekedni fog, az idei év után ez nem lehet kétséges.

Ami most nagyon fellendült, az a tritikálé zöld biomasszaként való hasznosítása. A gyengébb területekre eleve ezt a növényt vetik, és szemestakarmánynak is használják. Bóna Lajos elmondta, hogy a tritikálé emberi élelmiszer-alapanyagként való hasznosítása egy külön világ. Ebben Szeged jár az élen, ahol már két évtizede dolgoznak azért, hogy előrelépés legyen az emberi felhasználás terén. A rengeteg elvégzett kísérlet eredményeképpen kijött, hogy a tritikálé elsősorban őrlemény-keverékek formájában kerülhet be a táplálkozásunkba, és a búzához, tönkölyhöz adagolt 10-20-30%-os őrlemények voltak a legsikeresebbek. Ha ezeket keverik hozzá a liszthez, akkor abból nagyon jó kenyerek és pékipari termékek jöhetnek létre - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy ez a fajta felhasználás azért is lenne előnyös az emberiségnek, mert hozzájárulna az élelmezés diverzifikálásához. Ez a jövőbeli felhasználás egyik területe is lehet, de mivel ez még viszonylag új terület, nincs a köztudatban.

Ezzel kapcsolatban viszont érdemes megjegyezni, hogy a tritikálé feldolgozásához állítani kell majd a malmokon, ugyanis ennek lágyabb konstitúciójú szemei vannak, amit nem lehet ugyanazzal a malmi állással őrölni, mint a búzát. Ez azonban nem jelenthet problémát, mivel a körzeti és helyi igények kielégítésére egyre jobban terjednek Magyarországon a kis malmok és a házi pékségek

- mutatott rá Bóna Lajos.

A szakember kifejtette, hogy a magas beltartalmi értékű termékeknek komoly konkurensei lehetnek a tritikálét is tartalmazó élelmiszerek. A rozs az utóbbi 2 évtizedben kicsit visszaszorult, de legújabban ismét kezd fellendülni, ugyanakkor sok helyen már a tritikálét használják a pékek. Bóna Lajos hangsúlyozta, hogy ezzel a növénnyel kapcsolatban a magyar kutatások világszínvonalúak voltak, és hogy a tritikálé a világon először hazánkban került be az élelmiszerkönyvbe és a magyar szabványba, bár azóta a lengyeleknél és az amerikaiaknál is bejegyezték.

A tritikálé emberi élelmezésben való felhasználása egy kitörési pont lehet, de azt nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg olyan takarmányhiány van az összes szemes gabona terén, hogy valószínűleg inkább erre fogják felhasználni a tritikálét a következő időszakban, hiszen hazánkban 90%-ban még mindig abraktakarmányként, szemestakarmányként hasznosítják ezt a növényt, amely nemcsak önmagában, de komponensként is értékes takarmánynak számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?