Meglepő dolog derült ki erről a szőlőről: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki erről a szőlőről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Az Asoex (Chilei Exportőrök Szövetsége) csemegeszőlő bizottsága közzétette a 2022-23-as csemegeszőlő-export szezonra vonatkozó második becslését. A csemegeszőlő bizottság előrejelzése szerint a teljes exportvolumen 68,6 millió karton (8,2 kg) lesz, ami 7,7 %-os csökkenésnek felel meg a 2021-22-es évhez képest, valamint 2,8 százalékkal marad el a korábbi előrejelzéstől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Iván Marambio, az Asoex elnöke elmondta, hogy a második becslés az új fajták exportjának növekedését mutatja az előző előrejelzéshez képest, a hagyományos fajták és a Red Globe mennyiségihez képest is - írja a NAK.

Ez az ágazatban zajló fajtacsere jeleit mutatja, részben ez magyarázza a szállítmányok mennyiségének csökkenését. A fontos az, hogy a csemegeszőlő ágazatunk felkészült arra, hogy a tavalyinál jobb szezont zárjon, javítsa versenyképességét és olyan csemegeszőlőt kínáljon, amelyet a piac és a fogyasztók elvárnak a minőség, az íz, a biztonság és a változatosság tekintetében

- tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új fajták szállítása várhatóan eléri a 36,74 millió kartont, ezt követik a hagyományos fajták 20,37 millió kartonnal és a Red Globe 11,49 millió kartonnal. Ez utóbbi két fajta csökkenést tükröz az első előrejelzéshez képest, amely a Red Globe esetében több mint 850 000 karton, a hagyományos fajták esetében pedig több mint 1,8 millió karton. Hasonlóképpen, ami a színt illeti, a fehér fajták az első előrejelzéshez képest emelkedtek, összesen 24,01 millió kartonra, míg a piros és kék fajták az előző előrejelzéshez képest csökkentek, 26,63 millió, illetve 6,47 millió kartont elérve. A Thompson Seedless és a Sugraone a két kiemelkedő fajta a fehér szegmensben, míg a Crimson Seedless, a Flame Seedless és a Perlon a piros fajták között, az Autumn Royal és a Black Seedless pedig az új kék fajták között vezet. A piac szerint várható szállítmányokkal kapcsolatban a bizottság koordinátora, Ignacio Caballero így nyilatkozott:

Az előző szezonhoz képest az összes célpiacunkra irányuló szállítmányok csökkenését fogjuk tapasztalni. Az Egyesült Államokban enyhe, 1 %-os, Ázsiában 9 %-os, Európában pedig 27 %-os csökkenésre számítunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy továbbra is az USA lesz a chilei csemegeszőlő fő célországa, ahová mintegy 38,62 millió karton érkezik, ezt követi Ázsia 14,80 millió, majd Európa 9,12 millió kartonnal. A fennmaradó 6,07 millió karton más piacok között oszlik majd meg. A következő előrejelzés november végén várható, a végleges előrejelzés pedig decemberben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?