Eláraszthatja a piacot az ukrán alma: megdöbbentő, miért ilyen olcsó

Eláraszthatja a piacot az ukrán alma: megdöbbentő, miért ilyen olcsó

agrarszektor.hu
A török, iráni és szerb áru miatti verseny várhatóan jelentősen csökkenti majd az Ukrajnából exportált alma árát. A háború sújtotta ország a logisztikai költségek területén is hátrányban van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Volodimir Gurzsi, az Európába, Ázsiába és a Közel-Keletre is exportáló USPA Fruit elnöke szerint a tavalyinál lényegesen alacsonyabb árszintre számíthatnak az ukrán exportőrök - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A szakember szerint az alacsonyabb árak irányába mutató tényezők között az előző évinél nagyobb európai, és különösen lengyel termés, valamint a várhatóan rekordszintet elérő török és iráni almaexport szerepel, de az USPA piacain a jó szerb almatermés is konkurenciát jelent. Ukrajna a logisztikai költségek területén is hátrányban van: a kelet-európai országokkal szemben konténerenként csaknem kétszeres áron, 3-5 ezer dollárral drágábban tud szállítani a keleti piacokra, attól függően, hogy az ország melyik részéből indítják a szállítmányt. Az sem jó hír, hogy Lengyelország az áram megdrágulása miatt a lehető legnagyobb mennyiségben igyekszik almát exportálni, hogy minél kisebb volument kelljen betárolni.

A kedvezőtlen hírek ellenére hiszek abban, hogy folytatni kell az exportot az új idényben is, Istenben, no és a fegyveres erőkben bízva

- mondta Volodimir Gurzsi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?