Letarolhatja Európát ez a török gyümölcs: nincs mese, erre jobb felkészülni

Letarolhatja Európát ez a török gyümölcs: nincs mese, erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Törökország a világ harmadik legnagyobb őszibarack- és nektarintermelője, 2021-2022-es szezonban meghaladta az Európai Uniót, ezzel a világ vezető exportőrévé vált. Őszibarackot és nektarint elsősorban a tengerparti Bursa, Canakkale, Izmir és Mersin tartományokban termesztenek, ahol az őszibarack a termelés közel 80 százalékát teszi ki.  A termelés 2001-02 és 2011-12 között meglehetősen stabil volt, átlagosan 500 000 tonna.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termelés 2012-13-ban ugrott először 600 000 tonna fölé, 2015-16 óta nem csökkent - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A termelés bővülése nagyrészt a nektarin növekvő népszerűségének köszönhető, mind a belföldi és külföldi fogyasztók körében.  Az őszibarack termesztési területe az elmúlt 10 évben kissé csökkent, de ezt ellensúlyozta a nektarintelepítés növekedése, így az ültetvények összterülete továbbra is csaknem változatlan maradt.  Az őszibarack- és nektarintermelők a régebbi fajtákat újabb, nagy hozamú fajtákra cserélték, aminek eredményeként a terméshozam az elmúlt évtizedben közel 30 százalékkal nőtt.  A termelők a nagy sűrűségű telepítések gyakorlatát is átvették, új fajtákat és alanyokat használnak, valamint korszerű ültetvényrendszereket telepítenek. Ezeket a változásokat részben a kormányzati programok is elősegítették, amelyek támogatást nyújtanak a különböző költségekhez, többek között az üzemanyag, a műtrágya és a facsemeték költségeihez. Mindez javította a termelést és a hozamot, így az előrejelzések szerint a termelés 2022-23-ban először haladhatja meg a 900 000 tonnát, 940 000 tonnára emelkedve.  Ez 150 000 tonnás növekedést jelentene 5 év alatt. A hazai fogyasztás továbbra is a belföldi felhasználás túlnyomó többségét teszi ki frissen, de feldolgozva is fogyasztják, különösen gyümölcslevek és nektárok formájában.

Az export szinte megállás nélkül nőtt, kivéve a 2019-20-as szezonban bekövetkezett visszaesést, amelyet a kulcsfontosságú közel-keleti piacokra irányuló export csökkenése jellemzett, az előrejelzések szerint 2022-23-ban a termelés 18 százalékát teszi majd ki. 2021-22-ben Törökország először lett a legnagyobb exportőr, kiszorítva ezzel az Európai Uniót az évtizedekig tartó vezető szerepéből. Az Európai Uniót 3 egymást követő évben a termést károsító időjárás sújtotta, különösen a legnagyobb termelő és exportőr Spanyolországban, ami jelentősen csökkentette az uniós exportkínálatot. Törökország azonban a termelés javítására tett erőfeszítései révén olyan helyzetbe került, hogy 2022-23-ban is az első számú beszállító maradhat, valamint a világ exportjának több mint 20 százalékát adhatja. Az elmúlt 5 évben Oroszország volt Törökország első számú piaca, amely átlagosan az export több mint 65 százalékát jelentette. Eközben Törökország bővítette globális jelenlétét, 13 új piacot szerzett, így 2021-22-ben összesen 57 piacot ért el. Az export bővítésére irányuló további erőfeszítések keretében a törökországi Égei-tengeri Exportőrök Szövetsége az Égei-tengeri Egyetemmel együttműködve a növényvédőszer-használat jobb ellenőrzésén dolgozik azzal a szándékkal, hogy növelje az Európai Unióba, a második legnagyobb piacára irányuló szállítmányokat. Az előrejelzések szerint az összes export mennyisége 2022-23-ban kissé csökkeni fog 165 000 tonnára, ellenben a szállítások várhatóan növekedni fognak, ahogy az új ültetvények teremni kezdenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?