Kivárnak a magyar gazdák: egekben a gabona ára, de ebbe most megéri belevágni

Kivárnak a magyar gazdák: egekben a gabona ára, de ebbe most megéri belevágni

Habár az elmúlt években kicsit feledésbe merült, a jelenlegi gazdasági helyzet miatt újra fellendülhet Magyarországon a közraktározás intézményrendszere. A magas terményárak kedveznek a gazdáknak, de sokan kivárnak az áru eladásával, a raktározáshoz azonban önerő és beruházás szükséges, ugyanakkor a bankok jóval visszahúzódóbbak most az agráriummal kapcsolatban - mondta az Agrárszektornak Réther Zsuzsanna, a Korona Közraktár Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte, egy olyan pénzügyi termékről van szó, amely jelzálog alapon működik, a közraktári jegy, amelyet a gazda maximum 1 évre megkap, mint értékpapír, fedezetet nyújt a hitelintézményeknél hitelfelvételre, így a jelenlegi magas kamatkörnyezetben ez a termelőknek és a bankoknak kedvező finanszírozási forma lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022 májusában záródott le az a tranzakció, melyben az Agrolink Zrt. megvásárolta a Korona Közraktár Zrt-t. Habár a közraktározás intézménye az elmúlt 10 évben eltűnt a látómezőből, a rendszer maga nagyon komoly és régi múltra tekint vissza. Eredtileg azért alapították - elsősorban a termelők részére -, hogy a megtermelt árut (mezőgazdasági terményt) ne kelljen azonnal értékesíteniük, hanem el tudják tárolni. Az egész folyamat úgy zajlik, hogy a raktárakban letett árut közraktárra veszi a cég, közraktári jegyet állít ki rá, ez a jegy pedig, mint értékpapír, fedezetet nyújt a hitelintézményeknél hitelfelvételre a termelők számára - tájékoztatta az Agrárszektort Réther Zsuzsanna. Hozzátette, ez tulajdonképpen egy lombardtípusú finanszírozás, tehát jelen esetben egy ingóság, egy közraktári készlet jelenti a fedezetet.

Ez a szolgáltatás annak a lehetőségét adja meg a termelők számára, hogy ne kelljen aratás után azonnal értékesíteniük az árut, és legyen lehetőségük dönteni arról, hogy mikor akarják értékesíteni. Így később jobb pozícióban tud majd túladni az árun, miközben a közraktár folyamatosan 0-24-ben ellenőrzi és felügyeli azt.A közraktári jeggyel pedig - gyorsan és egyszerűen - még pénzhet is juthat a gazda a hitelintézményeknél. Ez tehát gyakorlatilag egy híd a piacon a termelők és a banki finanszírozás között.

A szakember beszélt arról is lapunknak, hogy korábban a gazdasági körülmények, illetve egyéb okok miatt nagy keletje volt a közraktározásnak Magyarországon, az EU-csatlakozást követően azonban más típusú finanszírozási formák jelentek meg, ezt a fajta biztosítási rendszert pedig kicsit háttérbe helyezték a bankok. A jelenlegi gazdasági helyzet, a nagyon magas piaci árak, a terményárak, energia árak, valamint a nehéz finanszírozhatóság miatt most a bankok jóval visszahúzódóbbak az agráriummal kapcsolatban, és kisebb valószínűleg a hitelfelvételi igény is, ami az ágazatbók érkezik. Ugyanakkor, mivel a termény (például búza, kukorica) ára ennyire megnőtt,- a cégek hitelkerete a bankoknál azonban nem -, talán újra hozzányúlnak majd a közraktári jegyhez a hitelintézmények, hogy a termelők hitelkeretét növelni tudják - közölte Réther Zsuzsanna.

Ahhoz, hogy valaki közraktároztasson, alapkövetelmény, hogy meglegyen maga az áru abban a raktárban, ahol maga a közraktározás létrejön, illetve a tároló alkalmas legyen a közraktározásra. Ez utóbbi mindössze annyit jelenti, hogy legyen teteje, négy oldala, zárható legyen, valamint áramforrással is rendelkeznie kell. Maga a folyamat úgy zajlik, hogy a helyszínen a közraktár területi képviselője felméri a raktárat, megnézi az áru mennyiségét, minőségét, és ha mindent rendben talál, akkor zárolja a készletet, raktárbérleti szerződést készít, majd a Közraktár központjában készül a közraktári szerződés és a közraktári jegy. A közraktározásnak van egy alapköltsége is, ami részben abból fakad, hogy ma már kötelező a közraktár részéről a tárolóban, a raktárban elektronikus őrzés védelmi rendszert kialakítani, ami olyan mozgásérzékelőket és kamerarendszereket jelent, amelyekkel a közraktár diszpécserszolgálata, a nap 24 órájában tudja figyelni azt a tárolót és terményt, ami fedezetként szolgál, és a közraktárjegy mögött van. Ezért is érdemes egy minimum mennyiséggel számolni, amelyet célszerű elérni a terményeknél ahhoz, hogy megérje a közraktározás, ez körülbelül 1000-1500 tonnát jelent - tudta meg lapunk a szakembertől. A közraktározás költsége még így is elenyésző az egyéb felmerülő, pl. tárolási, árukezelési vagy banki költségek mellett.

Érdemes tudni, hogy a terményre kiállított közraktári jegy maximum 1 évig érvényes, valamint, hogy az esetek 90 százalékában mezőgazdasági terményt szoktak közraktároztatni, de lehet egyéb árut is, például konzerveket, befőtteket, vagy akár fagyasztott termékeket is. A közraktározási törvény szerint pénzt és értékpapírt nem lehet, minden más, forgalomképes ingó dolgotigen, de ennek általában inkább a piac szab korlátot. Mi gyakorlatilag bárminek meg tudjuk oldani a közraktározását, ha azt a bank finanszírozza, a bankok viszont elsősorban a tőzsdei termékeket kedvelik.

Ezt a rendszert eredetileg a termelők számára találták ki, az ő finanszírozásuk megoldására, mégis a mai gazdasági környezetben elsősorban felhasználók, tehát az állattartók, malmok, takarmánygyártók valamint  a kereskedők veszik igénybe.  Alapvetően ugyan a hitelfelvétel miatt jött létre ez a közraktárjegyes konstrukció, de mivel ez együtt jár egy folyamatos mennyiségi és minőségi  ellenőrzéssel, ezért vannak olyan kis-, közép kereskedők és multik, akik már nem is hitelezésre használják a közraktározást, hanem inkább erre az ellenőrzési funkcióra - hangsúlyozta Réther Zsuzsanna. Kiemelte, az alapfeladata a közraktározásnak ma is a hitelezés, emellett azonban kinőtte magát egy készletellenőrzés típusú szolgáltatás is, ami azt jelenti, hogy a kiadott közraktárjegyet nem hitelezik meg, hanem csak az áru biztonsága és ellenőrzése miatt használják a közraktározást. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a sima készletellenőrzés és a közraktározás között az a nagy különbség, hogy a törvény jóval komolyabb jogi felelősséget ad ez utóbbinak, ilyen például az is, hogy csőd- vagy felszámolási eljárás alá a közraktározott készletek nem tartoznak bele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?