A Tiszába engednék egy kertészet használt termálvizét: sokan felháborodtak

A Tiszába engednék egy kertészet használt termálvizét: sokan felháborodtak

agrarszektor.hu
Csővezetéket építenek egy Szeged-Szentmihályon lévő kertészethez, hogy az élő Tiszába engedjék az üvegházak fűtésére használt termálvíz maradékát. Korábban évtizedeken át a Gyálai-Holt-Tisza medrébe folyt be a kertészet vize, itt azonban környezeti károkat okozott. Mivel most a holtágon rehabilitációs program zajlik, más megoldást kell keresni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kertészethez tartozó csővezetéket családi házak közelében építik, ugyanakkor erről a környéken élőket nem tájékoztatták részletesen, emiatt pedig elégedetlenek. Mint kiderült, augusztus közepén egy „lakossági értesítést” akartak hivatalosan átadni a háza kapujában Kovács Istvánnak, aki a Szeged-Klebersberg-telepi Óbébai utcában él. Miután a fénymásolt lapot nem vette át, az elismervényt nem írta alá, mint a szomszédai többsége sem, a lapokat másnap bedobálták a postaládákba - írja a Telex. Ennyi tájékoztatást kaptak az utcában élők kaptak arról, hogy az udvaruk végében, a Gyálai-Holt-Tisza partján csővezetéket építenek a Floratom Kft. nevű cég Szeged-Szentmihályon lévő termálvizes kertészete számára, hogy a másra már használhatatlan fűtővíz maradékát a telepről az élő Tiszába vezessék el.

Mivel a környéken élőket senki nem tájékoztatta a munkálatok részleteiről, és a leendő csővezeték működéséről, ezért nem értik, hogy mi történik, és mi várható. Az évtizedeken át elhanyagolt - állami tulajdonú - partszakaszt az ott élők gondozták, és nem szeretnék, ha a kertvégi kis ligetük tönkremenne. A sajátjukként tekintenek a part keskeny földsávjára, és nagyon sajnálnák, ha munkálatoknak áldozatul esne a kedvenc diófájuk, vagy talán a kertjük egy része is. 

A Telex megkereste a Floratom Kft.-t, akik emailben válaszoltak a lapnak. Ebben közlik, hogy a szentmihályi kertészeti telepük termálvizének a Tiszába engedése teljesen szabályos, minden engedélyük megvan a csővezeték megépítésére és használatára, sőt, arra pályázaton is kaptak pénzt: több száz millió forintos beruházást valósítanak meg, részben uniós támogatással, és majdnem 250 millió forint önerővel. Kiemelték, a lehűtött termálvíz a Szegedi Vízmű szennyvíztisztító rendszerére kerül, ahol a tisztított szennyvízzel elegyítik.

A tisztított szennyvíz ezt követően kerül az élő Tiszába, a hatóság által folyamatosan ellenőrzött, bevizsgált módon. A Tiszába kerülő tisztított szennyvízben a lehűtött termálvízben található kémiai és biológiai anyagok - még a szennyvíztisztító minimális kapacitáson történő működése esetén is – a Tisza sodorvonali beengedéskor a jogszabályokban meghatározott környezetvédelmi határértékeken belül vannak a bebocsátási pont alatt 10 méteren belül, lejjebb mérve pedig kimutathatatlanok, így a termálvíz semmilyen veszélyt, de még valós terhelést sem jelent a környezetre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14