Meglepő dolog derült ki a magyar talajokról: veszélyben a növénytermesztés?

Meglepő dolog derült ki a magyar talajokról: veszélyben a növénytermesztés?

Tóth Enikő
Szerte a világban ezen a nyáron rekordhőmérsékletet ért el a forróság. 1976 óta a legszárazabb időszakkal kell szembenéznünk, a klímaváltozás miatt pedig valószínűleg ez volt az utolsó leghűvösebb nyarunk. A hátrányos körülmények mellett az élelmezésbiztonsággal, a vadon élő állatok élőhelyeivel és a biológiai sokféleséggel kapcsolatban folyamatosan aggályokba ütközünk, emellett pedig jelenleg az egészséges talajrendszer fenntartása nagyobb kihívást jelent, mint valaha.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Külföldön is komolyan elkezdtek foglalkozni az éghajlatváltozással és a velejáróival, kutatásokkal törekednek a megoldásra. Jim Harris, a Cranfield Egyetem környezettechnológiai professzorának kutatása alapján, a talajélet fenntartása és ápolása kiemelkedően fontos a jelenlegi helyzetben. De mit jelent a "talaj egészsége" kifejezés, és hogyan miért olyan fontos számunkra? A Cranfield és a Nottingham Egyetem új tanulmánya (J. A. Harris "A talaj egészségének új elmélete" című tanulmányát a European Journal of Soil Science tette közzé) szerint, meg kell változtatni a talajról alkotott gondolkodásunkat, és a szemléletünket, annak érdekében hogy jobban megértsük, hogyan lehet hatékonyan kezelni ezt az erőforrásunkat, óvva azzal a talajéletet.

Ezzel a kutatással szeretnénk elindítani a szemléletmódváltozást arról, hogy hogyan is lépjünk át a talaj-egészségügyi értékelés holisztikus képére, megvizsgálva ennek az egyetemesen fontos rendszernek az egymással összefüggő elemeit. A talajegészségügy átfogóbb szemlélete felé tett lépések segíthetnek abban, hogy kiküszöböljünk néhány élethelyzetünket negatívan befolyásoló tényezőt, nem utolsósorban az éghajlati válságot

- mondta a kutató.

A talaj funkcióinak összhangja adja a teljes képet

A talajok egészségi állapotának felméréshez szükséges, hogy az érzékenységükről, terhelhetőségükről és regenerációs képességükről minél több információ álljon rendelkezésünkre, hogy ezzel is egy teljes képet kapjunk talajaink igényeiről és állapotáról. A talajok szolgáltatásai, a talajélet, a talaj funkciói és a talajminőség elválaszthatatlan együttese szükségessé teszi a talajökológiai indikációs módszerek kutatását és gyakorlati felhasználásuk széles körű elterjesztését. A talajok legfontosabb funkciói a következők:

  1. a talaj fizikai-kémiai tulajdonságai által meghatározott élettér, élőhely,
  2. víz- és tápanyagraktár, szabályozza a víz és tápanyagok áramlását és felhasználhatóságát,
  3. biztosítja a biológiai folyamatok működésével a genetikai diverzitás fennmaradását,
  4. szűrő, pufferoló és detoxikáló/lebontó szerepet tölt be, a szerves és szervetlen vegyületeket leköti és/vagy ártalmatlanítja,
  5. élőhely az élőlények számára

A talaj egymással szoros kölcsönhatásban álló, egymásra épülő alrendszerekből (élő-élettelen, szerves-szervetlen) létrejött önszabályozó rendszer. A talajok „természetes” állapotában kialakult szabályozó mechanizmusok biztosítják az egyensúlyt az egyes alrendszerek között, amelyek mindaddig megfelelő módon működnek, amíg ezeket külső hatás, emberi beavatkozás nem éri. A talajegészség gyakorlatilag egyenlő a termékenységgel, ezért a fiziko-kémiai, a biofizikai, a biológiai és a biokémiai talajminőséget a lehető legjobb állapotában kell megtartani. A kutatók egy rendszeres megközelítést javasolnak a talaj egészségének felmérésére, amely egy új hierarchikus keretrendszeren alapul, amely több intézkedést is magában foglal:

  • A talaj élet jelei - a talajban élő szervezetek jellemzése
  • A működés jelei - a szennyeződések és a különböző anyagok feldolgozásának mértéke
  • A komplexitás jelei - a talajösszetevők kapcsolatának és kölcsönös függésének mértéke
  • A kiemelkedés jelei - a talajok milyen mértékben reagálnak és mennyiben térnek vissza többszörös stresszfaktorokra

Sacha Mooney, a Nottinghami Egyetem talajfizikai professzora hozzátette:

Ez az új megközelítés minden típusú talajnál alkalmazható, és közelebb visz bennünket a talajrendszer „teljes képének” interdiszciplináris megértéséhez, ahelyett, hogy külön-külön megvizsgálnánk az egyes részeket.

A talaj az életünk alapja. A talaj által biztosított szolgáltatások nélkülözhetetlenek az élelmiszerellátás szempontjából, amelyben többek között a mezőgazdaság, az energia és a nyersanyagok, a szénmegkötés, a víztisztítás, a tápanyag-szabályozás, a biológiai sokféleség megőrzése és a kártevők elleni védekezés is szerepet játszik. Nehéz alábecsülni az egészséges talajrendszer fontosságát - támogatja a vadon élő állatokat, csökkenti az árvízkockázatot, tárolja a szén-dioxidot és élelmiszerbiztonságot biztosít. Az új értékelési modell felé való elmozdulás segíteni fog a földhasználóknak, hogy fenntartható módon kezeljék globális talajkészleteinket a jövő generációi számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?