Egyre több magyar gazda mondhat le erről a növényről: sokan feladják a termesztést

Egyre több magyar gazda mondhat le erről a növényről: sokan feladják a termesztést

Tóth Enikő
Komoly problémákra számítanak a gazdálkodók idén, hiszen jelenleg is furulyál a kukorica, a leveleik felégtek, szinte könyörög az esőért. Ha ilyen ütemben haladunk, a kitűzött termésmennyiség felét sem fogja elérni a kukorica.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország legnagyobb vetésterületen termesztett növénye a kukorica (Zea mays L.), melynek éves vetésterülete a KSH adatai szerint megközelíti az 1,2 millió hektárt. Ahhoz, hogy meginduljon a kelés és homogén állomány alakuljon ki, szükség lenne legalább 30-50 milliméter esőre. A csapadékhiány gondot okozhat a vetőmag csírázásában és az őszi kalászosok fejlődésében is. Az elmúlt szezon és a korábbi 10-15 év tapasztalata alapján a súlyos aszály olyan következményeket okozott a kukoricában, hogy bizonyos területeken nem rentábilis a termesztése. Hiába próbálkoznánk már a drágábbnál drágább tápanyagutánpótlással, víz hiányában az is csak pénzkidobás.

Az országos aszály mára már szinte ellehetetlenítette a kukorica fejlődését. Nagy termésre nem számíthatnak idén sem a gazdálkodók. Bizonyos helyeken - kifejezetten az Alföldön - van olyan terület, ahol szinte semmi se várható. Ezen a területen, szinte sorra váltják egymást az elfogadható és a rossz évek, de kiemelkedő termésmennyiségre már több mint 10 éve nem számíthatnak a gazdák.

Egy növény sem bírja a 40 fokot, a növények levelei sorra elégnek, az öntözés szinte hiábavaló. Hátráltató tényező a mostani energiaárak mellett, hogy akár 10-20 km-re is el kell szállítani a vizet, de nagy a kipárolgás is, ezért gyakorlatilag az öntözés jelenleg meg sem éri. A tábla közepén akár 50 fok is lehet, a vízhiány miatt nincs párologtatás, nem tudja hűteni magát a növény.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?