Ki nem találnád, mi készül a holland üvegházakban: ilyen még sehol nem volt

Ki nem találnád, mi készül a holland üvegházakban: ilyen még sehol nem volt

agrarszektor.hu
Szén-dioxid kiszűrésére és ennek "CO2 akkumulátoros" begyűjtésére alkalmas rendszert fejlesztettek ki teherhajókhoz, hogy ezzel lehessen felhasználni az üvegházakban a hajók által kibocsájtott CO2 egy részét. A szén-dioxidos szűrőrendszer adta előnyöket szeptembertől tudják már használatba venni a rotterdami logisztikai szolgáltató Shypple ügyfelei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ áruszállításának közel 80 százaléka vízen történik, melynek köszönhetően a teherszállító hajók évente körülbelül 1 milliárd tonna CO2-ot juttatnak a légkörbe. Annak érdekében, hogy ennek a nagy mennyiségben kibocsájtott szén-dioxidnak egy részét kertészetekben is hasznosítani lehessen, kooperációba kezdett két holland vállalat, a digitális logisztikai platformot működtettő Shypple és a fenntartható teherhajózást fejlesztő Value Maritime - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Value Maritime egy olyan szűrőrendszert fejlesztett ki kis és közepes méretű teherszállító hajók részére, amellyel hatékonyan kiszűrhetők az égéstermékből a káros összetevők, mint például a kén, az ultra-finom részecske, vagy a szén-dioxid. A rendszer két részből áll, melyből az egyik a hajó kipufogógázát szűri meg, míg a másik része képes továbbá a mosogató vizet is megszűrni az olajmaradványoktól és egyéb részecskéktől. A használt víz ezzel pH semlegesen kerülhet az ülepítő tartályokba, amivel még az óceánok elsavasodása is csökkenthető. A szűrőrendszer előre legyártott egységként, könnyen implementálható bármely új, vagy régi építésű hajóba.

EZ IS ÉRDEKELHET

CO2 útja: hajómotortól az üvegházig

Ahhoz, hogy az üvegházakban is felhasználható legyen a hajók által kibocsájtott szén-dioxid, a Value Maritime rendszere egy innovatív és szabadalmaztatott technológiával választja ki és raktározza el a gázt. A kiszűrt szén-dioxid, a Value Maritime CO2 akkumulátoraiba kerülnek begyűjtésre, egy olyan tároló egységbe, ami akárhányszor feltölthető, majd kiüríthető. A kikötőbe érve a hajó "CO2 akkumulátora" elszállításra kerül az üvegházakba, ahonnan majd kiürítve visszatérhet a hajóba, hogy a szűrőrendszer által kiválasztott gáz ismét feltölthesse azt, és elölről indulhasson a körforgás.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14