Hatalmas eső jöhet szombaton: mutatjuk, várható-e csapadék keleten is

Hatalmas eső jöhet szombaton: mutatjuk, várható-e csapadék keleten is

agrarszektor.hu
Péntek este az eddigieknél erősebb hidegfront éri el az országot, amelynek hatására országszerte lehűl a levegő és többfelé csapadék is várható, ráadásul most jó eséllyel a keleti, délkeleti tájak is kapnak majd az esőből. A hidegfront a jövő hét első felében "még érzékelteti magát", de a hét második felétől ismét erősödik a felmelegedés, és országszerte 30 fok felett alakulnak a csúcsértékek - hangzott el az Országos Meteorológiai Szolgálat videójában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meteorológiai szolgálat YouTube-csatornáján közzétett videóban kifejtette: csütörtökön még országszerte sok lesz a napsütés. Legfeljebb ország északnyugati területein, illetve az Északi-középhegységben fordulhat elő zápor, esetleg zivatar, de jelentős csapadék nem várható. A minimumok 12 és 21, a maximumok 30 és 36 fok között alakulnak.

Pénteken is hasonló idő várható 31-37 fokos csúcsértékekkel. Ekkor viszont már az országtól nyugatra ciklon kezd "kimélyülni", és ennek frontja péntek este megközelíti a Kárpát-medencét is. A front hatására többfelé várható zápor, zivatar. Továbbá a szél is megerősödik és országszerte visszaesik a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint szombaton 24 és 34, vasárnap már 22 és 28 fok közötti csúcsértékek várhatók.

Az Időkép tájékoztatása szerint szombat a záporok, zivatarok már könnyen rendszerbe szerveződhetnek, és egész országot átszelő zivatarláncok is kialakulhatnak, melyekből több hullám is jöhet. Az intenzívebb zivatargócokat kísérő felhőszakadásokból rövid idő alatt 30-40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség is lehullhat. Emellé viharos széllökések és jégeső is társulhat. A záporok, zivatarok ezúttal a csapadékból hosszú ideje szinte teljesen kimaradó keleti, délkeleti tájakra is jó eséllyel el fognak jutni. Ha nem is mindenhol, de több helyen hullhat le ezeken a tájakon is jelentősebbnek mondható csapadékmennyiség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?