Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a magyar kukoricáról

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a magyar kukoricáról

A tavalyi év nem kedvezett a kukoricának, és bár a vetés után sokáig úgy festett, ez a növény lesz az év nyertese, a szélsőséges időjárás és a különféle károsítók miatt végül az előző évek átlagánál csak egy jóval gyengébb termést lehetett betakarítani a földekről. Idén azonban fordulni látszik a kocka, a kukoricatermesztők rendben be tudták fejezni a vetést és az azt követő időszakban is szépen fejlődtek az állományok. A csapadékhiány és a földek szárazsága azonban még gondot okozhat. De ha a következő időszakban elegendő eső érkezik és az is időben, akkor idén akár rekordtermés is lehet kukoricából Magyarországon - mondták az Agrárszektornak a lapunk által megkérdezett gazdák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021-ben hiába bizakodtak a magyar kukoricatermesztők, az időjárás végül megcsúfolta őket. Noha a kukorica vetését tavaly a kedvezőtlen időjárási helyzet ellenére is időben be tudták fejezni, egy ideig még okkal bízhattak benne, hogy ez a növény lehet az év nyertese. Azonban a nyár folyamán a hőség, a kártevők és a csapadékhiány egyre komolyabb gondokat okoztak az állományokban, míg végül nyilvánvalóvá vált, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt jelentős lesz a termésveszteség a kukoricában. Az 1 millió hektáron vetett kukoricából végül mintegy 6 millió tonnát takarítottak be, ami előző évek átlagánál mintegy 26%-kal kevesebb volt, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei évben a kukorica vetése jobbára zökkenőmentesen zajlott az országban, és általánosságban az azt követő időjárás is megfelelő volt a növények kikeléséhez és fejlődéséhez, ahogy azt az általunk megkérdezett szakemberek is elmondták. A legtöbb megyében akadálytalanul és szépen fejlődnek az állományok, noha a csapadékhiány és a földek szárazsága fokozatosan egyre komolyabb problémává válhat, ahogy haladunk előre a nyárba. Abban mindenki egyetértett, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű csapadékkal idén akár rekordtermés is lehet kukoricából, ám ha marad a száraz, esőmentes időjárás, akkor félő, hogy a tavalyi év megismétli magát.

Benkó György, a Békés megyei Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet növénytermesztési ágazatvezetője az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy idén tavasszal 400 hektáron vetettek takarmánykukoricát, illetve 100 hektáron pattogatni való kukoricát. Az időjárás jó volt, és a vetés is jól sikerült - jelezte a szakember, hozzátéve, hogy eleinte olyan idő volt, hogy a kukorica szépen ki tudott kelni, de mostanra nagyon kellene az eső. A növénytermesztési ágazatvezető beszélt arról is, hogy az állományok jelenleg nyolcleveles állapotban vannak, és egységesen szép képet mutatnak. De az igazi kérdés az, hogy a címerhányáskor mennyire lesznek ellátva vízzel, mert ha nem lesz elég víz, akkor sokkal rosszabb lesz a termés, mint a tavalyi - hívta fel rá a figyelmet Benkó György, aki szerint most még bármi megtörténhet, nem lehet találgatásokba bocsátkozni. A szakember elmondta, hogy növényvédelmi szempontból eddig minden rendben van a kukoricával, gyomirtószeres kezelést kapott, de más beavatkozásra nem volt szükség. Arra a kérdésre, hogy az inputanyagok árának elszállása hogyan hatott rájuk, Benkó György elmondta, hogy idén még időben be tudtak szerezni mindent, és úgy kezelték az összes kultúrát, ahogy szerették volna. A Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet növénytermesztési ágazatvezetője hozzátette, hogy idén is ugyanannyi műtrágyát juttattak ki, mint eddig minden évben, és bíznak benne, hogy nem akkor fognak bezuhanni a terményárak, amikor értékesíteni kell. Idén még nem okozott gondot a műtrágyák és más inputanyagok drágulása, de egyre nagyobb bizonytalanság, mert nem lehet tudni, hogy mi lesz jövőre. A kilátásokat illetően a szakember nem akart találgatásokba bocsátkozni, mert - ahogy fogalmazott - még bármi lehet az idei termésből: hatalmas rekordot is regisztrálhatnak, de akár óriási mínuszba is kerülhetnek a betakarítás végén. Minden csak attól függ, hogy lesz-e elég csapadék a földeken. Ami aggodalomra adhat okot, az az, hogy a talajok nincsenek feltöltve, és a Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezetnél csak kis területen tudnak öntözni - tette hozzá Benkó György.

Az Enyingi Agrár Zrt. 2021-ben 2465 hektáron vetett takarmány- és silókukoricát, ahogy azt a Fejér megyei vállalat növénytermesztési főágazatvezetője, Sziládi József elmondta az Agrárszektornak. A vetés kapcsán a szakember hozzátette, hogy idén későn tudták elkezdeni a munkálatokat, mert hidegek voltak a talajok és volt egy egyhetes esőszünet is, de május 2-án sikerült befejezniük a kukorica vetését. Az állományok állapotát illetően elmondható, hogy mivel az utóbbi napokban háromszor is volt kisebb-nagyobb eső a földeken, a növények kezdik utolérni magukat, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a talajban nincs puffervíz - emlékeztetett Sziládi József. A növénytermesztési főágazatvezető a növényvédelem kapcsán kifejtette, hogy egyelőre az első körös gyomirtások történtek meg, de még lesznek posztkezelések, ám összességében azt lehet mondani, hogy a kórokozók és kártevők szempontjából eddig kedvező volt az év a kukoricát illetően. Az inputanyagok árának emelkedését illetően a szakember elismerte, hogy a műtrágyák, a növényvédő szerek és az üzemanyagok vonalán érezték a drágulást, de az nem okozott semmi komoly problémát. A várható terméskilátásokkal kapcsolatban Sziládi József is kiemelte, hogy a későbbi esők függvénye, mi lesz betakarításkor. A kultúrák állapota jó, és ha lesz elég csapadék, akkor akár rekordközeli termés is lehet idén.

Hasonlóképpen látja a helyzetet a Baki Agrocentum Kft. növénytermesztési ágazatvezetője. Németh Zoltán az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy idén 250 hektáron vetettek takarmánykukoricát, ennek a felét március végén, a másik felét pedig április elején. A szakember elmondta, hogy azért döntöttek így, hogy ne egyszerre érjen be a növény, és ha valami váratlan baj történne, ne vesszen el a teljes termés. Eddig azonban minden a legnagyobb rendben van, az állományok 7-9 leveles állapotban vannak. Növényvédelem szempontjából a zalai vállalkozás egy alap gyomirtásos kezelést már elvégzett a földeken, ami a bemosó csapadék miatt sikeresnek bizonyult. Ennek köszönhetően tiszta, fejlett állományok vannak, amelyeket május végén kultivátoroztak is. Németh Zoltán elmondta, hogy a következő időszakban még 3 növényvédelmi kezelést terveznek: egy lombtrágyás, magas foszforos-cinkes kezelést június elején, egy rovarölőszeres kezelést június végén a kukoricamoly második generációja ellen, illetve virágzáskor majd egy gombaölőszeres kezelést. Az inputanyagárakat illetően a növénytermesztési ágazatvezető elmondta, hogy őket ez a probléma idén nem érintette, mivel még tavaly megvettek minden inputanyagot az összes általuk termesztett kultúrához. A várható kilátásokkal kapcsolatban Németh Zoltán elmondta, hogy erről még korai lenne bármit is mondani, de ha a következő időszakban meglesz a kellő mennyiségű csapadék, akkor várhatóan tudják majd hozni a három éves átlagot, 10-11 tonnát hektáronként.

Borúlátóbb képet festett a helyzetről a Baranya megyei Belvárdi Zrt. főagronómusa. Szűcs András elmondta, hogy idén 2800 hektáron vetettek takarmánykukoricát, és bár a vetéskor még minden rendben volt, mostanra nagyon rosszul néznek ki az állományok. A növények jelenleg 4-6 leveles állapotban vannak, ám mivel az utóbbi időszakban 4-5 mm csapadék esett le összesen, nagyon ki vannak száradva, ráadásul egy komolyabb vetésfehérítő bogár fertőzéssel is meg kellett küzdeniük a földeken. A szakember hozzátette, hogy a rovarok nem okoztak nagy károkat, csak megnehezítették a dolgokat. Szűcs András elmondta, hogy az inputanyagok árának megugrása őket nem befolyásolta, mindent be tudtak szerezni és mindent ki tudtak juttatni, ahogy tervezték. A szezon végén ugyan nem volt foszfor meg kálisó, de azon kívül minden más rendben zajlott, tette hozzá a főagronómus. Szűcs András a várható termést illetően nem akart találgatásokba bocsátkozni, mondván, nincs ember, aki most meg tudná mondani, mi lesz itt hetek, hónapok múlva. Azt azonban ő is hangsúlyozta, hogy a földeknek óriási szüksége lenne a csapadékra, mert különben megismétli magát a tavalyi évi fiaskó.

Összegzésként elmondható, hogy idén a kukorica vetése és fejlődése jobbára zökkenőmentesnek bizonyult az országban, Baranya megyét leszámítva pedig egyelőre a csapadékhiány sem okozott gondot. Ez azonban gyorsan megváltozhat, ha marad a száraz időjárás, és beköszöntenek a nyári forróságok, az az országban mindenütt könnyen tönkreteheti a növényeket. A gazdák most még úgy látják, hogy akár rekordtermés is lehet idén kukoricából, de minden csak attól függ, hogy lesz-e elég csapadék a növényeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?