Komoly gondok vannak az európai spárgával: fogják a fejüket a termelők

Komoly gondok vannak az európai spárgával: fogják a fejüket a termelők

agrarszektor.hu
A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. A legutóbbi összeállításban a spárga volt a fókuszban, és jól látszik, hogy Európa összes meghatározó spárgatermesztő országában akadnak gondok idén. Míg a németeknél az egész szezon nehézkes, addig a hollandoknál a jó belföldi kereslet vetekszik a szokásostól rosszabb exporttal, a spanyoloknál a szeszélyes tavaszi időjárás okozott durva terméskiesést, az olaszoknál pedig annyira visszaesett a kereslet, hogy 20 százalékkal csökkent a spárga ára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több országból érkező egybehangzó jelentések szerint nehezen indult az idei szezon a spárga számára. A tavaszi hűvös-hideg időjárás miatt csúszott az idénykezdet, ami több régióban is alacsonyabb hozamokkal párosult. Ráadásul a kereslet is visszaesett a koronavírus-járvány előtti időszak számaihoz viszonyítva, ami alacsonyabb felvásárlási árakat eredményezett. Ezt tetézte, hogy a hűvösebb időszakot követő felmelegedés hatására egyszerre robbant be a spárga ("összeértek az állományok"), ami további árnyomást helyezett a piacokra - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hollandia: jó belföldi kereslet, de a szokásostól elmarad az export

Május végére a jó idő meghozta a kereslet bővülését. Különösen a hámozott spárga iránt nagy az igény, elsősorban a HORECA szektorban, de a kiskereskedelemben is bővül a fogyasztás. Ugyanakkor az exportőrök tapasztalatai szerint több országban, elsősorban Németországban a szokásosnál kisebb a kereslet a holland spárga iránt. Hollandiában a termelés a következő két-három hétben, azaz június közepéig még teljes erővel dübörög, azt követően viszont már sok lesz a letermett terület, erősen vissza fog esni a kínálat.

Németország: kihívásoktól terhes spárgaszezon az idei

Május közepén kezdett el dominálni a hazai termésű áru a piacon, de a kínálat Anyák Napját követően jelentősen meghaladta a keresletet, ezért egyes időszakokban a kereskedők is csökkentették felvásárlásaikat, néha igen drasztikus mértékben. Sokáig az importtételek okozták a túlkínálatot, de május végére világossá vált, hogy a belföldi termésű készleteket is alig lehet értékesíteni, ennek megfelelően az árak három hét alatt 20-ról 10 euró/kg körüli szintre süllyedtek. Vélhetően az egyik ok, hogy a HORECA szektor még mindig nem tud visszakapaszkodni a koronavírus-járvány előtti szintre: a szórványos pozitív példák mellett sok létesítmény meg sem tudja közelíteni korábbi forgalmát.

Elsősorban a zöld spárgával kapcsolatban merült fel az a probléma, hogy az élelmiszer-kiskereskedők főleg a külföldről származó olcsóbb árut forgalmazták. Az élelmiszerláncok marketingje is inkább a külföldről származó árukra koncentrált, például a jó minőségű olasz áruk esetében, de a zöld spárga tekintetében Spanyolország is komoly versenytársként említhető. A Hollandiából származó spárga iránti kereslet jelentősen csökkent Németországban, mivel a spanyol és más országokból származó áruk árai alulmúlják a holland termékekét. A német spárgaszezon lefutására jellemző éves dinamika, hogy az idény előre haladtával a belföldi spárga minősége egy kissé visszaesik, és ilyenkor tud belépni a piacra a holland áru. Idén azonban ez elmaradt, mert eleve későn indult a német szezon, így a holland spárgatermelők hangulata sem túl rózsás, akárcsak a német termesztőké. A zöld spárga iránti kereslet Németországban azonban eltörpül a fehér spárgáé mellett (bár meg kell jegyezni, hogy a zöld spárga forgalma nagyon dinamikusan nő). Ennek ellenére is középtávon arra lehet számítani, hogy sok termelő, különösen a kisebbek abba fogják hagyni a termesztést, és a nagyobbaknál is csökkenhet a terület. Ez több tényező együttes eredménye, de talán a legfontosabb, hogy míg a termelési költségek a több mint 25%-os béremelkedés miatt kilónként 1 euróval nőttek, addig a spárga piaci ára alacsonyabb, mint tavaly. Ezt tetézi a fogyasztás visszaesése, amelyben főleg az ukrán háború miatt kialakult infláció és az általános áremelkedés játszik főszerepet, a fogyasztók a nem létszükségletnek számító termékeken spórolnak, és ez a hatás a szamócánál is jelentkezik.

Franciaország: a túltelített piacon a direkt értékesítés és a koraiság jelent menekülő utat

Bár az idei termés nagy regionális eltéréseket mutatva 10-30%-kal kisebb a tavalyinál, a franciák mégis a makacsul alacsony kereslet problémájával küzdenek. A négy legnagyobb termesztőkörzet (Aquitánia, Dél-Kelet, Anjou és Elzász) közül mindegyik megszenvedte a kereslet mérséklődését, elsősorban azok, akik főleg exportra termelnek. A legkisebb visszaesést Elzászban tapasztalták, ahol sok kistermelő tevékenykedik, viszont a direkt értékesítési csatornák jól bejáratottak. Az országos jelentőségű nagybani piacokon (Rungis, Perpignan) komoly árcsökkenés volt tapasztalható, melynek fő oka a német, holland, belga és spanyol importáru megjelenése volt. Különösen rosszul érintette ez az organikus spárga termelőit, akik a kereslet csökkenése miatt a konvencionális termesztésű spárga áráért voltak kénytelen eladni árujukat - emiatt egyrészt nagy veszteségeket könyvelhettek el, másrészt tovább növelték az árualapot az amúgy is túltelített piacon. A fenti körülmények miatt több körzetben is májusban már abba fogják hagyni a munkát a termelők, Anjou környékén pedig a munkálatok befejezését május végére tervezik. Általánosságban azok a termelők jártak a legjobban, akik a szezon legkorábbi szakaszában jelentek meg árujukkal a piacon, mivel ők még el tudták kapni a Húsvét környékén mindig meglóduló fogyasztási hullámot.

Olaszország: 20%-kal csökkent a spárga ára a kereslet visszaesése miatt

Az olasz spárga szintén a szokásosnál később, a csizma sarkán található Apuliában csak közvetlenül Húsvét után jelent meg nagy mennyiségben a piacon, így szinte azonnal összeomlottak az árak. Gondok voltak a szervezettséggel is, mivel hiány volt 250 grammos műanyag tálcákból, csomagolóanyagból, ezért helyenként a termés 10-15%-át is a földeken hagyták. Május közepén némileg felélénkült a kereslet, de továbbra is igaz, hogy 20%-kal magasabb termelési költséggel 20%-kal a tavalyi ár alatt kellene értékesíteni a termést. Észak-Olaszországban, Trentino Alto Adige tartományban a tavalyinál 15%-kal nagyobb, jó minőségű termést takarítottak be, de Húsvét után itt is erősen csökkentek az árak.

Spanyolország: 30%-os terméscsökkenés a szeszélyes tavaszi időjárás miatt

Több korábbi cikkünkben is beszámoltunk arról, hogy Spanyolországot nem hordozza tenyerén az időjárás a 2022-es idényben, a fagyok mellett esőzések, jég és viharok is sújtották a termelőket. Granadában, a legnagyobb spanyol termesztőkörzetben május végére befejeződik a zöldspárga szezonja, ami eleve két héttel később indult a szokásosnál (itt a változatosság kedvéért az aszály okozott gondokat). A tavaszi esőzések némileg enyhítettek a vízhiányon, de megmenteni már nem tudták a termést: 30%-kal kisebb termést takarítottak be a tavalyinál. Az árak május első hetéig igen kedvezőek voltak. Ekkor léptek piacra a többi európai országból származó termékek is, amitől papírforma szerint a spanyol árunak veszítenie kellett volna az árából. Mégis az történt, hogy mivel sok európai szintű kiskereskedő ragaszkodott a spanyol áruhoz, ez az árcsökkenés csak lassan, folyamatosan következett be. Normál körülmények között a derék hispánok június közepén szokták befejezni a szezont, idén azonban ez sokkal hamarabb, már május végén így lesz, mivel a Pireneusi-félszigeten uralkodó hőhullám jelentősen rontja az áru minőségét. A következő szezonra a spárgatermő terület csökkenése prognosztizálható, ami elsősorban az egyre kedvezőtlenebb munkaerőpiaci helyzet következménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?