Döbbenetes dolog derült ki a magyar spárgáról: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a magyar spárgáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Bár az egyszeri fogyasztó azt hihetné, a fehér és a zöld spárga két különböző növény, ez nem igaz: valójában mindkettő ugyanannak a növénynek a változata. Csak amíg az egyik szabadon fürödhet a napfényben, a másikat a termesztése során egyáltalán nem érik a Nap sugarai. Ennek a fajtának a termesztése azonban háromszor annyi munkával jár, mint a zöld változaté, pedig már az is eléggé kézimunka-igényes.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A spárgatermesztés Magyarországon főleg az ország déli részére koncentrálódik, Ásotthalom, Orgovány, Kiskőrös és Szeged környékére. Ezen a területen, Csengődön él Somogyi Nóra, okleveles kertészmérnök, aki már több mint húsz éve foglalkozik spárgatermesztéssel - írta meg a hvg.hu. Ahogy fogalmazott, a Kertészeti Egyetemen elsőéves hallgatóként figyelt fel először erre növényre, és 1999-ben telepítették az édesapjával az első egy hektáros spárgaültetvényt Csengődön, így amikor Somogyi Nóra az egyetem végére ért, már volt egy termő ültetvénye.

A spárga ugyanis évelő növény, aminek a telepítést követő harmadik évtől szedhető a termése. Ráadásul ekkor is még csak 1-1,5 hétig terem egy keveset, és nem a teljes szezonban, 50-60 napon keresztül

- tette hozzá Somogyi Nóra.

A spárga ugyanis úgynevezett magoncból - vagyis egy rügyező, sok gyökeret eresztett gyöktörzsből - fejlődik termő növénnyé, amelyből egy hektárba nagyjából 15 ezret ültetnek el. A magoncot úgy kell nevelni, mint egy palántát, aztán pedig tápanyagdús földbe kell telepíteni. A szakember elmondta, hogy telepítés előtt a területet feltöltötték tápanyaggal és leszántották mélyszántással. Ezek után a magonc telepítéséhez sorokban barázdákat nyitnak, ide helyezik be a növényt egymástól 25-30 centiméteres tőtávolságra, majd ahogy a spárga nő felfelé, a gödröt betemetik. A második évben tavasszal kibújnak a földből a spárgasípok, de ezeket még nem szedik le, mert ilyenkor az a cél, hogy megerősödjön a növény. A harmadik év tavaszától viszont már lehet szedni a spárgasípokat.

Amikor véget ér a szedés, a sípokat tápanyagban, növényvédelemben részesítik, öntözik, és akár 1,80 méter magasra hagyják őket megnőni. A nagy lombtömeg a fagyok után leszárad, ezt lekaszálják vagy lezúzzák, és a folyamat a következő év tavaszán ismétlődik.

A spárga betakarítása nem gépesített, minden egyes sípot elvágunk, majd a szedés után jön a mosás, a méretre vágás és a válogatás. A spárga ezek után hűtőkamrába kerül, ahol 2,5-3 Celsius-fokos hőmérsékleten tároljuk

- mondta el Somogyi Nóra.

A csengődi szakember jelenleg 8 hektáron termeszt zöld spárgát. Bár eleinte fehér spárgával foglalkozott, ennek szedése nagyjából háromszor annyi munkával jár, mint a zöld típusé, ezért inkább átváltott a zöld spárgára. A spárgának a szedési technológia alapján tehát 2 típusa különböztethető meg: a fehér (halványított) és a zöld spárga. Somogyi Nóra elmagyarázta, hogy a két típus szedési módja között az a különbség, hogy míg a fehér spárga nem kap napfényt, belenő egy bakhátba, itt kell megtalálni a kibújó sípot, majd kiásni a spárgákat, a zöld egy sík területen nő, és a megfelelő méretű spárgatöveket szedéskor csupán egy késsel kell elvágni.

Az okleveles kertészmérnök beszélt arról is, hogy idén az időjárás miatt a megszokottnál később indult a szezon, április 26-án kezdődött a spárgaszedés, és várhatóan június 10-15-ig tarthat. Somogyi Nóra szerint a spárga nagyon kényes növény: érzékeny a szél- és homokverésre, a fagyra, a hőmérséklet-ingadozásra, a rozsda-, és egyéb gombabetegségekre, ráadásul a spárgabogár és a spárgalégy is az ellensége. Bár a spárga a szakirodalom szerint szárazságtűrő növény, a megfelelő termésátlag eléréséhez meg kell kapnia a kellő mennyiségű vizet. Emellett a termesztés egész folyamata során figyelni kell rá, hiszen egy nap alatt akár 8 cm-t is nőhet a növény, ha magas a hőmérséklet.

A szakember a spárga nagy részét egy felvásárlóknak adja el. A spárgát felvásárláskor vastagság szerint osztályozzák, a felvásárlási ár az átmérő függvénye:

  • levesspárga: 12 mm alatt
  • solo 2: 12-16 mm átmérő
  • solo1: 16-22 mm átmérő
  • extra kategória 22-24 mm átmérő
  • szuper extra 24 mm átmérő felett

A spárgatermesztés Somogyi Nóra elmondása szerint kifejezetten költséges, mert bár a magoncot csupán egyszer kell telelepíteni, és akár 10-15 termő éve is lehet, a spárgaszedés rendkívül kézimunkaerő-igényes, ráadásul a műtrágya ára tavaly óta a négyszeresére nőtt, a növényvédőszer ára a duplája lett, azonban a felvásárlási ár nem emelkedett. Míg a szupermarketekben 2000 forintért vehetünk meg fél kiló spárgát, ennek felvásárlási ára a termelőtől még a legjobb kategória esetén is 800-1100 forint kilónként - mondta el Somogyi Nóra, aki éppen emiatt próbálja közvetlenül maga eladni a zöldséget éttermeknek és kisboltoknak, például már balatonfelvidéki éttermekbe is szállít spárgát.

Mire figyeljünk a spárga megvételekor?

  • Ne legyen nyílott fejű, ne nyíljon ki a virágja;
  • ne legyen sípos, ekkor van egy lyuk a spárgasíp belsejében;
  • a boltban megvett spárga alján 1,5 cm fehér (fás) rész lehet;
  • fontos tudni, hogy a szupermarketekbe kerülve azért marad hosszabban friss a spárga, mert egyből kapnak a spárgasípok egy sokkolást, vagyis 0 Celsius-fokos vizes zuhanyt, így a növény nem öregszik tovább, nem görbül be.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?