Komoly gondok vannak ezzel a német zöldséggel: foghatják a fejüket a termelők

Komoly gondok vannak ezzel a német zöldséggel: foghatják a fejüket a termelők

agrarszektor.hu
Túlságosan hideg és csapadékos az időjárás ahhoz, hogy Németországban teljes regiszterével berobbanhasson a “Spargelzeit”. De a szakemberek szerint nem is annyira a hideg, mint inkább a napsütés hiánya az igazi probléma.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német Landvolk sajtóügynökség szerint a hazai földeken a spárga már szépen nyújtogatja sípjait a melengető napsugarak felé - már amikor vannak ilyenek. Ezért egyes helyeken termelői értékesítésből vagy szaküzletekben kapható lesz ugyan spárga, ám a német piacokat húsvétkor még biztosan nem árasztotta el a hazai termék. Ezért a Landvolk azt javasolta olvasóinak, hogy aki nem tud lemondani a friss spárga okozta fejedelmi élvezetről a húsvéti ünnepkörben, annak tanácsosabb, ha valamelyik Alsó-szászországi termelőtől előrendeléssel szerzi be az árut. Ebben a régióban 4500 hektáron termesztenek spárgát Hannover, Nienburg, Lüneburg, Uelzen és Osnabrücker Land körzetében - írta meg a FruitVeB.

Egyelőre túlságosan hideg és csapadékos az időjárás a spárgának. És nem is annyira az abszolút hőmérséklet itt a fontos, hanem a napsütés hiánya, ami a fólia alatt még relatíve hideg idő esetén is jócskán képes felmelegíteni a talajt. Alsó-Szászországban a termelés 30%-a dupla fólia alatt zajlik, de néha tripla takarást is alkalmaznak annak érdekében, hogy a termőre fordulást minél korábbra hozzák

- nyilatkozta Fred Eickhorst helyi a Spárga- és Bogyósgyümölcs-termesztő Szövetség elnöke.

A szakember szerint az idei szezonkezdetnél tapasztalható árak nagyjából ugyanolyan magasról indulnak, mint tavaly. Ez pedig termelői szempontból sokkal jobb, mint amikor a teljes termelés egyszerre robban be, és már az idény elejétől kezdve alacsony árakkal küzdhetünk. A korai spárgát termelők számára ez lehetővé teszi, hogy valamelyest ellensúlyozzák az elszálló termelési költségeket, amelyek közül a spárgatermesztők számára az egyik legfontosabb a kötelező minimális órabér tavaly októberhez képest 25%-os emelkedése. Alsó-Szászországban a spárgaszezon hivatalosan április 12-én, szerdán 10:30-kor kezdődik Marklohe településen, és június 24-éig tart. Fred Eickhorst beszélt arról is, hogy a fehér spárga frissességét a fogyasztók könnyen ellenőrizhetik a piacokon: már első látásra fel kell, hogy tűnjön, hogy a spárgafej zárt, a sípok pedig fényesek, roppanósan, könnyedén  törhetők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?