Súlyos kijelentést tett az ENSZ-főtitkár az orosz-ukrán háborúról: ez mindenkit érint

Súlyos kijelentést tett az ENSZ-főtitkár az orosz-ukrán háborúról: ez mindenkit érint

MTI
Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, az orosz és a fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat, tekintet nélkül az Ukrajnában zajló konfliktusra - jelentette ki csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), amely az Oroszország indította háborúval kapcsolatban ülésezett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Guterres úgy vélte, hogy veszélybe került a globális termelésbiztonság, és ennek a helyzetnek "a komoly megoldása az ukrán mezőgazdasági termékek, valamint a az orosz és fehérorosz áruk és műtrágyák visszatérését követeli a világpiacra". Szerinte ezt a harci cselekmények ellenére meg kell valósítani.

Az ENSZ-főtitkár szót ejtett arról is, hogy megindult a civilek harmadik kimenekítési művelete az orosz csapatok által ostromolt mariupoli Azovsztal üzemből. Közölte, hogy a világszervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségével eddig csaknem ötszáz polgári személyt evakuált a gyárból. Mindemellett nem említett részleteket az új művelettel kapcsolatban, nehogy "aláássa a siker lehetőségét".

Guterres egyben reményét fejezte ki, hogy a további egyeztetések Kijevvel és Moszkvával újabb humanitárius tűzszünetekhez vezetnek majd, lehetőséget nyújtva a civileknek a menekülésre, illetve arra, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?