Ezt sokan nem tudják: így lehet garantáltan egészségesebbé tenni a növényeket

Ezt sokan nem tudják: így lehet garantáltan egészségesebbé tenni a növényeket

agrarszektor.hu
Miközben a mezőgazdaság még most is érzi a koronavírus-járvány okozta negatív hatásokat, a gazdálkodók szinte hónapról hónapra újabb kihívásokkal szembesülnek. Az elmúlt időszakban drasztikusan megemelkedtek az energia- és műtrágyaárak, ami mellett az ukrán-orosz katonai konfliktus miatt a gabonapiac is bizonytalanabbá vált. Bár a terményárak emelkednek, a mezőgazdasági vállalkozók nem lehetnek nyugodtak, és az élelmiszer-ellátás biztonsága, valamint a nyereséges termelés érdekében a szokottnál is fegyelmezettebb, precízebb technológiát kell alkalmazniuk a szántóföldeken és az ültetvényekben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdálkodók számos módon próbálják kivédeni a piaci bizonytalanságok, az áremelkedések és a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények okozta negatív hatásokat. Néhányan átmeneti időszakként kezelve, ezúttal a szokásosnál kevesebb műtrágyával próbálják átvészelni a szezont. Mások inkább a vetésszerkezetüket alakítják át, új növényeket, így például a cirkot emelik be a gazdálkodásukba. Az azonban egyértelművé vált, hogy nemcsak a szántóföldeken, de a gyümölcs- és a szőlőültetvényekben is felértékelődött a növénykondicionálók, lombtrágyák szerepe - derült kia szuszpenziós lombtrágyákat forgalmazó Vitafer Hungária Kft. közleményéből.

Számos negatív környezeti tényező kivédhető a lombtrágyákkal

A növények jelentős része, így a termesztett kultúrák is elsődlegesen a gyökereiken keresztül veszik fel a tápanyagokat - legyen szó kukoricáról, búzáról vagy napraforgóról. Bár a leghatékonyabb tápanyag-utánpótlási módszer valóban a talajhoz kötődik, számos alkalommal, időjárási helyzetben vagy hiánytünet esetén kiváló megoldás a rendkívül változatos összetételű lombtrágyák levélre permetezése.

Hosszantartó szárazság idején hiába található meg a talajban minden szükséges tápanyag, azokhoz csapadék nélkül a növények nem jutnak hozzá. Ugyanakkor gyors beavatkozást, azonnali tápanyag-pótlást is elsődlegesen lombtrágyázással érhetnek el a termelők. Ezzel a módszerrel elsősorban a mikroelemek, mint például a bór, a réz, a cink, a molibdén, a mangán, és a mezoelemek, mint a kén, a kalcium, a magnézium pótolható. Előfordulhatnak azonban olyan esetek is, amikor érdemes a makroelemeket is a növény levelére kijuttatni. Jó példa erre az idei szezon, amikor a szilárd, nitrogénalapú műtrágyákat többszörös áron lehetett megvásárolni, valamint a hasznosuláshoz szükséges csapadék is hiányzott.

Felértékelődnek az átgondolt és hatékony megoldások

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a betakarítási szezonra magas terményárak várhatók. Így tehát egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott területen mekkora mennyiségű, és milyen minőségű árualapot állítanak elő a gazdálkodók. Gondolhatunk az étkezési búza beltartalmára, vagy a napraforgó, repce olajtartalmára, ami nagyban befolyásolja a bevételeket

- hívta fel a figyelmet az aktuális helyzetre dr. Gerda Anikó, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

A szakember hozzátette: idén a lombtrágyákkal kezelt kultúrnövények sokkal tovább bírták a csapadékhiányt, és bár az áprilisi eső az utolsó pillanatokban megérkezett, a permetezőgépekkel kijuttatott készítmények segítségével heteket nyerhettek a gazdálkodók, ami a terméseredményekben is érződni fog. A növénykondicionálókkal kezelt őszi káposztarepcék és őszi búzák idén tavasszal szemmel láthatóan zöldebbek, egészségesebbek voltak. A mezőgazdasági termelők számára viszont nem elég, ha egy állomány jól néz ki: a végén a mérleg dönt.

Átvészelni a szélsőségeket

Ahogy az emberi szervezet esetében, úgy a növényeknél sem mindegy, hogy egy stresszhatás milyen egészségi állapotban éri az állományt. A jó kondícióban lévő, egészséges növény sokkal ellenállóbb a környezeti káros hatásokkal és a betegségekkel szemben is. Ez igaz szántóföldi kultúrákban, de hasonló a helyzet a gyümölcsösökben is. Kálium kijuttatásával csökkenthetjük a kora tavaszi fagyok által kiváltott stresszt. A hideg időjárás miatt a talajban lévő foszfor nem felvehető a növények számára (tünete: ellilult levelek), ezt levélen keresztül pedig szintén pótolhatjuk.

Mire kell odafigyelni a vásárláskor?

A lombtrágyák bármennyire is hatékonyak, nem csodaszerek. A gazdálkodóknak a technológiájuk más elemeire is oda kell figyelniük, az eredményesség csak komplex, átgondolt megoldásokkal érhető el. Ráadásul az sem mindegy, hogy a termelők milyen lombtrágyát választanak.

A legfontosabb talán a készítmények hatóanyag-tartalma, és az, hogy ezek milyen formában vannak jelen a lombtrágyában. Mik a pontos összetevők, és ezek mennyire könnyen vehetők fel a növények számára. Dr. Gerda Anikó elmondta, hogy a szuszpenziós oldatoknak például az a legnagyobb előnye, hogy nagyon magas a hatóanyag-tartalmuk az oldatokhoz képest, sokkal jobb a vízben oldhatóságuk, nagyobb a kémiai aktivitásuk és hatékonyabb a felszívódásuk a növényekben. A szakember kiemelte, hogy a termelőknek minden esetben azt kell mérlegelniük, hogy a különböző megoldásoknak, technológiai elemeknek mennyi hozadéka van, és a ráfordított költségek megtérülnek-e.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?