Váratlan fordulat jöhet a gabonapiacon: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan fordulat jöhet a gabonapiacon: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
A FAO kiadta új Gabonakínálati és keresleti jelentését is, amely előrejelzése szerint a világ búzatermelése 2022-ben várhatóan eléri a 784 millió tonnát, ami 1,1 százalékkal több, mint 2021-ben. Ez a becslés figyelembe veszi azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint az Ukrajnában bevetett téli vetésterület legalább 20 százalékát nem takarítják be, beleértve az őszi búzát is, a közvetlen pusztulás, a hozzáférési nehézségek vagy a betakarítási eszközök hiánya miatt, az Orosz Föderációból érkező, tartósan kedvező időjárási körülményekről szóló jelentéseket, valamint az Észak-Amerikában, Kínában, Indiában, az EU-ban és máshol várható termelési tendenciákat. A gabonafélék termelésének kilátásai továbbra is kedvezőek Dél-Afrikában, Argentínában és Brazíliában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO végleges becslései szerint a 2021-es termésévben a világ gabonatermelése 2799 millió tonna lesz, ami némileg magasabb, mint 2020-ban, a rizstermelés pedig minden idők legmagasabb szintjét éri el 520,3 millió tonnával (hántolt rizsegyenértékben). A világ gabonafélék felhasználása 2021-22-ben az előrejelzések szerint 2789 millió tonna lesz, a rizs felhasználása minden idők legmagasabb szintjét éri el, és a kukorica és a búza esetében is növekedés várható. A világ gabonakészletei a 2022-es szezon zárásakor az előrejelzések szerint 2,4 százalékkal nőnek a nyitószinthez képest, főként az Orosz Föderáció és Ukrajna magasabb búza- és kukoricakészletei miatt, a várható export lefelé történő módosítása következtében - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FAO szerint a globális gabonakészletek felhasználáshoz viszonyított aránya 2021-2022-ben várhatóan 29,7 százalék lesz, ami kissé elmarad az előző évi szinttől, de "még mindig viszonylag kényelmes ellátottságot jelent". A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a FAO 469 millió tonnára csökkentette a világ gabonakereskedelmére vonatkozó előrejelzését a folyó gazdasági évre, ami a 2020-2021-es szinthez képest csökkenést jelent, ami nagyrészt az ukrajnai háborúnak tudható be. Az előrejelzések szerint az Indiába és az EU-ba irányuló búzakivitel növekedni fog, míg Argentínában, az USA-ban és Indiában a kukoricaszállítások várhatóan emelkednek, részben ellensúlyozva a Fekete-tengerre irányuló exportveszteségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58