Nehéz helyzetben a magyar állattartók: úgy tűnik, ez az év sem lesz sétagalopp

Nehéz helyzetben a magyar állattartók: úgy tűnik, ez az év sem lesz sétagalopp

agrarszektor.hu
Az állattenyésztési ágazat kilátásai pozitívabbak, mint eddig a gabonapiacon tapasztalható áresés miatt, azonban még nem lélegezhetnek fel, hiszen a takarmányárak lassú ütemben követik a terményárak esését. Úgy tűnik, hogy a tejtermelő gazdaságokra idén is várnak nehézségek, a sertéstartóknak viszont jobb évük lehet a tavalyinál.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Bár sokan úgy gondolják, hogy a gabonapiacon történt áresésnek köszönhetően fellélegezhettek az állattenyésztők, s a múlt évinél jóval alacsonyabb takarmányárak mellett tudnak tejet, tojást, húst előállítani, ez azonban még távol áll a valóságtól. A gabonaárak alakulása a takarmányköltségeken keresztül nagymértékben meghatározza az állattenyésztés jövedelmezőségét. Az elmúlt hónapokban beáramló olcsó ukrán gabona miatt a termények ára nem éri el a tavalyi aratás utáni árszint felét, mindez azonban egyelőre nem érezhető segítség az állattartóknak - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Wagenhoffer Zsombor, Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy sokan egész télen és még most is a tavaly drasztikusan magas árakon megvásárolt terményből készített takarmányt etetik. Akiknek tehát még vannak készleteik tavalyról, azokat egyelőre nem érinti az olcsóbbá vált gabona. Abban bíznak, hogy idén az aratás után nem fognak elszállni az árak úgy, mint tavaly, illetve, hogy a gabonatermesztők közül többen lesznek hajlandók magyar állattenyésztőknek eladni megfizethető áron a terményüket. A szakember elmondása szerint tavaly bőven akadtak olyan gabonatermesztők, akik még az akkori magas áron sem adták el a terményüket - ezt azzal indokolva, hogy lesz még ennél is drágább a gabona.

 Talán az elmúlt év tapasztalatai alapján többen megértették, amit hosszú évek óta mondunk: a gabonaexport-kitettségünket az állattenyésztés fejlesztése úgy tudja csökkenteni, hogy közben vidéki munkahelyeket őrzünk meg és az élelmezésbiztonságunkat erősítjük

- vélekedett Wagenhoffer Zsombor. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A drágább gabonából a takarmánygyártók is bevásároltak a múlt évben, csakúgy, mint az állattenyésztők. Ezért csak lassan jelenik meg a takarmányok piacán a terményárak esése. A termékek ára egyébként már elkezdett csökkenni, ez azonban még messze nem tükrözi a jelenlegi gabonaárakat. Emiatt a szakértő további  takarmányár-csökkenésre számít az elkövetkezendő hónapokban. Hozzátette, hogy tavaly valóban nagyon nehéz helyzetbe kerültek a magyar állattartók, de az idei év sem lesz sétagalopp. 2022-ben a tejtermelők kivételével minden állattenyésztő ágazat jövedelmezősége romlott, a sertéstartók veszteségei voltak a legsúlyosabbak. Az idei év viszont éppen a tejtermelőknek lehet nehezebb. A kilátások összességében nem jók, de a tej termékpálya szereplői már többször bizonyították az elmúlt években, hogy az ilyen helyzeteket a veszteségek megosztásával lehet legjobban átvészelni. A sertéstartóknál viszont már pozitívabb a helyzet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58