Hatalmas károkat okozott a fagy a francia gyümölcsösökben: oda lehet a termés?

Hatalmas károkat okozott a fagy a francia gyümölcsösökben: oda lehet a termés?

agrarszektor.hu
Szinte napra pontosan az egy évvel korábbi eseményekhez képest, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Franciaországot ismét komoly fagy tarolta le. A mérések szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta. A gyümölcs- és szőlőültetvényekben azonnal megkezdték a fagyvédelmi beavatkozásokat, de még így is súlyos fagykárok keletkeztek döntően a csonthéjasoknál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Olyannyira, hogy a Météo France adatai szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta. Az alma- és körtetermesztőket tömörítő ANPP (Association Nationale Pommes Poires) közleménye szerint egyes termesztőkörzetekben -7°C és -8°C-ra is lehűlt a levegő. 

A gyümölcsösökben és a szőlőkben azonnal megkezdték az ilyenkor szükséges fagyvédelmi beavatkozásokat, például beindították a korona feletti öntözést és begyújtották a fagyvédelmi gyertyákat. Ennek ellenére azonban, a tavalyihoz hasonlóan már most valószínűsíthető, hogy jelentős fagykárokkal kell számolni elsősorban csonthéjasoknál, de egyes régiókban almánál is. Didier Crabos, a Pink Lady európai egyesületének elnöke szerint egyelőre nehéz számszerűsíteni a károkat. Az viszont már látszik, hogy elsősorban az almafák alsó ágainál okozhatott károkat a fagy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?