Üresen állnak a brit üvegházak: egyre több termelő kényszerül drasztikus lépésre

Üresen állnak a brit üvegházak: egyre több termelő kényszerül drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
Üresen állnak az óriási üvegházak Nagy-Britannia-szerte, a földgáz árának megugrása miatt ugyanis már nem éri meg a termelőknek a zöldségek termesztése. A hírek szerint a zöldségtermelők a szigetországban paprikát, paradicsomot és padlizsánt se ültettek már, mivel az egyébként is magas gázárakat tovább emelte az orosz-ukrán háború, veszteségessé téve a termesztést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sorra hagynak fel a tevékenységükkel a brit kertészek, miután az elszálló földgázárak miatt egyszerűen már nem éri meg nekik a zöldségtermesztés. Az üvegházak felfűtése azonban rengeteg energiát igényel, amelyet a jelenlegi árak mellett egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak - írta meg a Reuters. A kialakult helyzet valószínűleg még magasabbra fogja nyomni az élelmiszerárakat Nagy-Britanniában, ez pedig veszélyezteti az olyan termékek elérhetőségét, mint a hagyományos ételnek tekintett, egyebek mellett a wimbledoni tenisztornán és a nagy londoni szállodákban is felszolgált uborkás szendvics.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A British Growers nevű kereskedelmi szerkezet szerint amíg tavaly körülbelül 25 pennybe került egy uborka előállítása Nagy-Britanniában, ez mára megduplázódott, és amikor az energiaárak tetőzni fognak, várhatóan el fogja érni a 70 pennyt is. A normál méretű uborkát a héten már 43 pennyért árulták Nagy-Britannia legnagyobb áruházláncaiban.

Ez egy nagyon aggasztó időszak, mert már a benzinárak is borzalmasan magasak. Keményen dolgoztunk évekig, hogy eljussunk oda, ahol vagyunk, aztán egyetlen esztendő alatt minden véget érhet

- mondta Anthony Montalbano termelő.

A szakember egy 30 ezer négyzetméteres üvegháza van Roydonban, a Lea-völgyben, ahol családjának három generációja már 54 éve termeszt uborkát. Anthony Montalbano olyan élelmiszerláncok beszállítója, mint például a Tesco. Mint mondta, tavaly még 40-50 pennyt kellett fizetnie egy therm (kb. 3 m3) gázért, de ez idén már elérte a 2,25 fontot is, sőt, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a sosem látott 8 fontos magasságba is felugrott. Az egyébként évi 3 növényes rendszert használó termelő már így is kihagyta az idei első, januári ültetést, és lehet, a következőt is el kell engednie. Nagy-Britanniában egyébként a műtrágyák ára háromszorosára nőtt a tavalyi évhez képest, de a termesztés elősegítésére és a csomagolásban használt szén-dioxid, és a nehezen elérhető munkaerő is jelentős mértékben megdrágult.

Példátlan helyzetben vagyunk. A költségek növekedése messze meghaladta a termelők azon képességét, hogy bármit tegyenek ellene

- mondta Jack Ward, a British Growers vezetője.

Ez hatalmas visszaesést jelent az zöldségágazat számára, valamint Nagy-Britannia jövőbeli élelmezésbiztonságát is veszélyezteti. Emellett további áremelkedéseket jelent a brit fogyasztók számára, akik már most is nagyobb inflációval néznek szembe, mint a Brexit utáni Európa más országai. A szigetország inflációja 30 éves csúcsra, 6,2%-ra emelkedett februárban, és az előrejelzések szerint 2022 végén meg fogja közelíteni a 9%-ot is, ami az 1950-es évek óta az életszínvonal legnagyobb eséséhez vezethet.

A National Farmers' Union szerint az Egyesült Királyság alvajáróként sétál bele egy élelmezésbiztonsági válságba. A szervezet szerint az ország paprikatermelése a tavalyi 100 millió darabról idén 50 millióra, az uborka 80 millió darabról 35 millióra csökkenhet. Korábban télen Nagy-Britannia a zöldségek, így például az uborka és a paradicsom körülbelül 90%-át importálta, de nyáron szinte mindig önellátó volt.

A Lea-völgyi termelőket tömörítő Lea Valley Growers Association, amelynek tagjai a brit uborka- és édes paprika termelés körülbelül háromnegyedéért felelnek, azt kommunikálta, hogy a tagok 90%-a nem ültetett januárban, a termelők fele pedig még mindig nem ültetett, és nem is fog, ha a gázárak magasak maradnak.

Határozottan hiányozni fog a brit termékek a szupermarketekből. Az viszont, hogy összességében hiányozni fognak-e a zöldségek a polcokról, attól függ, hogy a kiskereskedők honnan és milyen messziről tudják beszerezni azokat

- mondta Lee Stiles, az egyesület titkára.

Nagy-Britannia egyik legfontosabb salátabeszállítói, a holland termelők hasonló kihívásokkal néznek szembe, emiatt pedig már csökkentették az exportjukat. Spanyolországban és Marokkóban nem kell nagyon fűteni üvegházakat, de az a zöldségeket a szigetországba már hűtőkocsikban kell szállítani, ami tovább növeli az időtényezőt és a költségeket. Joe Shepherdson, az Egyesült Királyság Uborkatermelői Szövetségének titkára szerint azok a termelők, akik ültettek, kevesebb hőt használnak fel, de ez csökkenti a termelést és növeli a betegségek kockázatát. A szakember már tavaly októberben is jelezte, hogy az elszabaduló gázárak komoly problémákat okozhatnak az ágazatban, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legnagyobb brit láncok, így például a Tesco, a Sainsbury's, az Asda és a Marks & Spencer elismerik az ágazatra nehezedő nyomást, de állításuk szerint bíznak az ellátás folytonosságában és a termelőkkel kialakított hosszútávú kapcsolataikban. Az, hogy a termelési költségek növekedése milyen mértékben fog magasabb árakat eredményezni az üzletek polcain, az nagymértékben attól függ, hogy a szupermarketek hogy döntenek: maguk veszik-e fel a különbözetet, vagy megpróbálják áthárítani azt a fogyasztókra? A piacról vásárló kisebb kereskedők viszont komoly nehézségekbe ütközhetnek a következő időszakban. A termelők segítséget kértek a kormánytól, és lobbiztak a gázadók és illetékek eltörlése érdekében is, de Rishi Sunak pénzügyminiszter nem említette ezt a múlt héten a tavaszi költségvetésben.

A lehangoló helyzet ellenére Anthony Montalbano végül úgy döntött, a következő hónapban ültetni fog, mert attól tart, hogy ha azt is kihagyná, elveszítené a jövőbeni szerződéseit. Az viszont előfordulhat, hogy megkockáztatja a brit időjárást, és "hidegen" neveli növényeit, kevés, vagy szinte egyáltalán semmi hőt nem használva.

Úgy érzem, nincs más választásom, ha nem próbálom meg, akkor elveszítem a megélhetésemet. És hogy ki fogok tudni hozni belőle valamit? Már akkor nagyon boldog leszek, ha nullszaldósra ki tudom hozni az idei évet

- mondta Anthony Montalbano.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?