Megbénultak a kikötők: épp most veszít el egy fontos ágazatot Ukrajna

Megbénultak a kikötők: épp most veszít el egy fontos ágazatot Ukrajna

agrarszektor.hu
Elképesztő helyzetek uralkodnak az ukrajnai kikötőkben, a déli partoknál állomásozó orosz hadihajók miatt a teherhajók nem indulhatnak el, a gabonaexpoprt a háború kezdete óta szinte teljesen leállt. Az ukránok hatmilliárd dollár értékű gabonát és kukoricát különítettek el júniusi kivitelre, de ha a kikötőkben uralkodó helyzet miatt nem tudják elszállítani azt, Törökországnak, Egyiptomnak és Jemennek is alternatív forrás után kell néznie. Könnyen lehet, hogy a kialakult állapotok miatt Ukrajna épp most veszíti el egy fontos ágazatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ukrajna a megtermelt gabonafélék és olajos magvak 98 százalékát vízi úton viszi ki az országból, a vasúti szállítás ugyanis jelentősen magasabb költségekkel jár. A Reuters cikke szerint 2020-2021-ben a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre volt az ország, a harmadik helyezett Oroszországgal együtt a világ kivitelének 22 százalékát adták - írja az Infostart. Ugyanakkor, mivel az Ukrajna déli partjainál álló orosz hadihajók megakadályozzák, hogy teherhajók hagyják el a kikötőket, köztük a Fekete-tengeren fekvő Odesszát, ezért a háború kezdete óta a gabonaexport szinte teljesen leállt.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Hatmilliárd dolláros potenciális veszteségen ülünk. Az országnak mintegy 20 millió tonna búzát és kukoricát kellene még exportálnia a júniusban véget érő 2021-22-es szezonban, tonnánként 300 dollár körüli átlagáron

- mondta Mikola Gorbacsov, az Ukrán Gabonaszövetség elnöke a Reutersnek. Hozzátette, ezt a mennyiséget képtelenség vasúton kivinni az országból, hiszen annak a kapacitása havonta mintegy 600 ezer tonna, ami a tizede annak, amit a kikötők a háború előtt kezeltek. Véleménye szerint most épp elveszítik ezt az ágazatot.

A háború emellett hosszú időre megzavarhatja a mezőgazdaságot is. Gorbacsov szerint az ukrán gazdák kétszer is meggondolhatják, hogy vessenek-e, nemcsak a biztonság hiánya miatt, hanem azért is, mert a háború miatt nem biztos, hogy tudják eladni terményeiket. Ha mindez nem lenne elég, az ukrán gazdák arról is panaszkodnak, hogy kevés a trágyájuk és üzemanyaguk sincsen, pedig az új kukorica- és árpatermést a következő hónapban el kell vetni, különben túl késő lesz.

Ukrajnának elegendő gabona- és élelmiszertartaléka van ahhoz, hogy egy évig túléljen, de ha a háború folytatódik, nem lesz képes gabonát exportálni, ami problémát jelenthet

 - mondta a hétvégén Oleh Ustenko elnöki tanácsadó.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?