Hihetetlen, ami a magyar gabonapiacon zajlik: így változik a búza és a kukorica ára

Hihetetlen, ami a magyar gabonapiacon zajlik: így változik a búza és a kukorica ára

agrarszektor.hu
Elképesztően hiányzik a csapadék a magyar földekről, a szárazság a tavaszi vetések előtti talajelőkészítést is nehezíti, emellett a kijuttatott műtrágya bemosódásához is szükség lenne az esőre. Habár az árnövekedés a gabonakivitel korlátozásának bevezetése ellenére is megmaradt a piacon, némi korrekció figyelhető meg a piacon.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óriási a szárazság a földeken, az egész országban hiányzik a csapadék a talajból, ráadásul a kijuttatott műtrágya bemosódásához is szükség lenne az esőre, anélkül ugyanis a tápanyagpótlásra kijuttatott szer nagy részét elfújja a szél - mondta a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa. Hozzátette, a tavaszi vetések előtti talajelőkészítésnek sem kedvez a porzó föld. A szakember kiemelte, a szükséges műtrágyát a gazdák időben be tudták szerezni, nem érkeztek információk piaci hiányról. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A gabonakivitel korlátozásának bevezetése hatott az árakra is, az árnövekedés ugyan megmaradt, de némi korrekció figyelhető meg a gabonapiacon. A gazdálkodók ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy amióta életbe lépett a kiviteli korlátozás, a belföldi felhasználók nem keresik a kukoricát. Csősz Tibor szerint az exportbejelentési kötelezettség előírása úgy is hatott a piacra, hogy a vevők nem mernek árakat ajánlani az új termésre, a MOSZ-hoz több megyéből jött olyan visszajelzés, hogy teljes mértékben leállt a kereskedés. Az látszik azonban, hogy az exportkorlátozás csak az orosz-ukrán háború miatti extrém áremelkedést gátolta, az emelkedő trend maradt a gabonapiacon. A MOSZ-hoz érkezett információkból - amelyek megkötött üzletek árait mutatják - legalábbis az derül ki, hogy a február 14-ei, tonnánkénti 110 ezer forintos legmagasabb étkezési búzaár után március 11-én már 130 ezer forint volt az árcsúcs, míg kukoricánál 96 ezerről 120 ezerre nőtt a legmagasabb ár.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03