Elképesztő, ami a magyar nemzeti parkokkal történt: ilyen még sosem volt ezelőtt

Elképesztő, ami a magyar nemzeti parkokkal történt: ilyen még sosem volt ezelőtt

agrarszektor.hu
Az elmúlt 10 évben Magyarország soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat - közölte Nagy István Agrárminiszter a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tarnaszentmiklósi gazdálkodási központjának átadásán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A miniszter arra emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedben a több mint 78 milliárd forint összértékű, döntően nemzeti park igazgatóságok által végrehajtott 186 egyedi beruházás révén összességében csaknem 320 ezer hektárnyi területen javítottuk, illetve javítjuk az élőhelyek állapotát - írja közleményében az Agrárminisztérium. Kiemelte, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt években a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 12 projekt támogatását nyerte el, ezekből 1 projekt már le is zárult. 6 projektberuházás összegét fordítják élőhelyfejlesztésre vagy helyreállításra, 3 esetében pedig a területkezelési infrastruktúra fejlesztése valósul meg - sorolta a miniszter. Kifejtette, az teszi igazán egyedivé a Bükki Nemzeti Parkot, hogy az igazgatóságok közül egyedül itt található magyar merino juh állomány 445 db állattal, valamint a szintén egyedülálló Kárpáti borzderes szarvasmarha-állomány 64 példánnyal.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti park igazgatóságok szerepe kiemelt jelentőségű az extenzív állattartás hosszú távú fennmaradásában. Ezért is volt fontos a BNPI igazgatóság tarnaszentmiklósi gazdálkodási központjának több mint 1,5 milliárd forintból történő megvalósítása. A fejlesztésnek köszönhetően megépülhetett a növendékistálló, valamint a gulyaistálló konténer tárolóval és orvosi vizsgálóval. Emellett 500 egyedből álló, vegyes ivarú és korcsoportú magyar szürke szarvasmarha állomány elhelyezésére alkalmas istállókat és karámrendszert is létrehoztak. A személyzet létszámának megfelelő szociális és kezelői helyiségeket, irodát, raktárat, öltözőt, pihenőt, konyhát és vizesblokkot alakítottak ki, illetve megvalósult a gépek elhelyezésére és karbantartására szolgáló gépszín és javítóműhely kialakítása is - tette hozzá a tárcavezető. Ne feledjük, a génmegőrzésben, a fajtafenntartásban és a tájrehabilitációban kulcsfontosságú szerep hárul nemzeti parkjainkra - hangsúlyozta a miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?