Elképesztő: ki nem találnád, miből készítenek szamócaaromát a kutatók

Elképesztő: ki nem találnád, miből készítenek szamócaaromát a kutatók

agrarszektor.hu
Noha az erdei szamócát, annak intenzív illata és egyedien édes íze miatt még nagyobb becsben tartják, mint bolti rokonát, a gyümölcsöt a természetben nem könnyű megtalálni. Amerikai kutatók azonban rájöttek, hogyan lehet az erdei szamóca aromáját természetes úton előállítani. Ehhez pedig egy amúgy ehető gomba segítségét vették igénybe, valamint a fekete ribizlilé előállításának hulladékát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Noha az erdei szamóca jóval kisebb, mint a termesztett rokonai, igazi aromabombának számít - írta meg a FreshFruitPortal.com az Amerikai Kémiai Társaság kutatása alapján. Azonban a gyümölcs apró mérete és a rendelkezésre álló mennyiség csekély mértéke miatt igen drága mulatság lenne valódi erdei szamócaaromával ízesíteni az élelmiszereket.

Néhány gomba azonban képes a növényi anyagokat különleges illatanyag-összetevőkké alakítani, így például vanillin, málna-keton és benzaldehid, vagyis mandulaszerű illatanyag képződik bennük. Van azonban egy különleges és egyébként ehető farontó gomba, a Wolfiporia cocos, amely úgy képes sokféle szerves anyagot és élelmiszeripari mellékterméket lebontani - például tealevelet vagy répahéjat -, hogy közben gyümölcs- vagy virágaromákat szintetizál.

Tápanyagokban gazdag termesztőközegből pedig nincs hiány. A fekete ribiszke feldolgozása során ugyanis a ribiszkelé kipréselése után sok mag, hús és héj marad meg, amit eddig ugyan kidobtak, de mostantól ezt a törkölyt is fel fogja tudni haszálni az élelmiszeripar. Holger Zorn és tudós kollégái ugyanis elkezdtek kísérletezni a Wolfiporia cocos gombával, hogy kidolgozzák, milyen úton-módon lehetne erdei szamócaaroma képzésére serkenteni.

A kutatás során a termesztőközeg eleinte csak feketeribiszke-törköly volt, ami gyümölcsös és virágos aromákhoz vezetett, az elérni kívánt célhoz viszont a tudósoknak más anyagokat is fel kellett használniuk. A kutatók műszeres vizsgálattal és 10 gyakorlott kóstolóval megpróbálták meghatározni azokat a vegyületeket, amelyek a jellegzetes szamócaaromáért felelősek. Ezek a szakemberek a legerősebb illatként a (R)-linalool, a geraniol, a metil-antranilát és a 2-aminobenzaldehid vegyületeket érzékelték a vizsgálatban.

Az Amerikai Kémiai Társaság tudósai aztán ezeknek az illatanyagoknak a mesterséges megfelelőit kombinálták egy vadszamóca-illatba. Ezt kiértékelve aztán megállapították, hogy a létrejött illat nagyon hasonlít a gomba által termelt szamócaaromához. Az élelmiszeripari hulladékon termesztett farontó gombával tehát sikerült egy fenntartható és költséghatékony módszert fejleszteni a természetes szamócaaroma előállítására.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?