Sokat bukhat az a gazda, aki erre nem figyel: így kerülhető el könnyen a baj

Sokat bukhat az a gazda, aki erre nem figyel: így kerülhető el könnyen a baj

agrarszektor.hu
Megjelent az Európai Bizottság 2021/2202-as rendelete, amely az 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II., III. és IV. mellékletét módosítja. Ennek értelmében bizonyos termékeknél megváltoztak az azok felületén, illetőleg a bennük található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2021/2202 rendelete (2021. december 9.) a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II., III. és IV. mellékletének a bizonyos termékekben, illetve azok felületén található acekinocil, Bacillus subtilis IAB/BS03 törzs, emamektin, flutolanil és imazamox megengedett szermaradék-határértékei tekintetében történő módosításáról - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékét (maximum residue level - MRL) az 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet és a hozzá tartozó mellékletek szabályozzák.

A szakértők kérelmet nyújtottak be az MRL-érték módosításra, a citrusfélék esetében az acekinocilra, illetve a kivinél és az őszibaracknál emamektinre, valamint a csonthéjasoknál, a (hüvelyes) babnál és az articsókánál a flutolanilra, a (hüvelyes) borsó, a szójabab, a kukorica és rizs esetében pedig az imazamoxra vonatkozóan. A Bacillus subtilis IAB/BS03 törzs tekintetében nem határozott meg egyedi MRL-eket, ezért ennél a 0,01 mg/kg alapértelmezett érték alkalmazandó.

A rendelet 2021.12.24-én lép hatályba. A 396/2005/EK rendelet illetve a II., III. és IV. mellékletek módosítása ezen az oldalon található meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?