Veszélyes gyümölcsök lehetnek a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Veszélyes gyümölcsök lehetnek a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Európai Unió tagállamai immáron több mint 10 éve, 2011 óta kötelesek arra, hogy fokozatosan kivonjanak a forgalomból 55, különösen károsnak minősített növényvédő szert. A Pesticide Action Network (PAN Europe) friss tanulmánya szerint ezek a veszélyes szerek nemhogy nem tűntek el, de még nőtt is a velük szennyezett gyümölcsök mennyisége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2009-ben vezették be a növényvédőszer-hatóanyagok új kategóriáját, a helyettesítésre jelölt hatóanyagokét. Az Európai Unió célja az emberre és a környezetre leginkább káros, de engedélyezett hatóanyagok azonosítása, valamint azok kevésbé káros anyagokkal való helyettesítése volt, annak érdekében, hogy végül fokozatosan kivonják ezeket a hatóanyagokat a forgalomból - írta meg a Telex. Ez a kategória az élelmiszerekben használt, az európai piacon még mindig engedélyezett legrosszabb hatóanyagokat gyűjti össze. Az uniós stratégiák alapján 2030-ig felére kellene csökkenteni a legveszélyesebb hatóanyagok felhasználását.

A PAN Europe szerint ezeket a hatóanyagokat egészségügyi okokból már be kellett volna tiltani Európában. A helyettesítésre jelölt anyagok annyira kockázatosak, hogy a rendelet sokkal szigorúbban szabályozza őket, mint más növényvédőszer-hatóanyagokat. Az uniós engedélyezési időszakuk 7 évre korlátozódik (szemben a többi növényvédő szer 15 évével), és a tagállamok törvényileg kötelesek lennének ezeket kevésbé káros alternatív hatóanyagokkal kiváltani.

A PAN Europe új jelentése azonban rámutat, hogy nemhogy nem érték el azt a célt, hogy helyettesítsék ezen anyagokat, hanem ezek a legkárosabb növényvédő szerek egyre nagyobb mértékben szennyezik az európai élelmiszereket. Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták elemzése alapján 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. 2019-ben

  • majdnem minden harmadik gyümölcsmintában kimutathatóak voltak ezen hatóanyagok;
  • a cseresznyék fele volt szennyezett, ami 152%-os növekedést jelent 2011-hez képest;
  • valamint az almák egyharmada volt szennyezett, ami 117%-os növekedést jelent.

Gyakran előfordul az is, hogy az élelmiszerekben egyszerre kettő vagy több ilyen mérgező anyag szermaradványa is megtalálható. Ez pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy a tagállamok nem hajtották végre a helyettesítési szabályokat, és így a fogyasztók egészségét sem védték megfelelően.

Magyarországon több termékkategóriában is különösen rossz a helyzet. A PAN Europe elemzése szerint a 2019-ben a Magyarországról származó minták igen nagy hányadában lehet kimutatni a legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok maradványait: a cseresznye 50%-ában, a fejes saláta 38%-ában, az alma 34%-ában és az uborka 32%-ában. Ez nem is meglepő, hiszen Magyarország engedélyezte az EU-n belül a legtöbbet, 50-et a listán szereplő 55 anyagból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?