Állandó harc a gyomokkal: megvan a megoldás a parlagfű ellen?

Állandó harc a gyomokkal: megvan a megoldás a parlagfű ellen?

agrarszektor.hu
A november végén megrendezett Agtech Summit eseményen zárult le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2021-es inkubációs programja, melynek keretén belül a programban résztvevő startupok bemutatkozása mellett kiválasztásra került az év leginnovatívabb agrárstartupja is. A megtisztelő címet idén a kultúrnövények és a gyomnövények mesterséges intelligenciával támogatott felismerését segítő Proofminder kapta. A cég egy, a Corteva Agriscience-szel közös, három hónapos projektben tesztelte megoldását, ami drónfelvételek elemzésével akár több ezer hektáron is lehetővé teszi a parlagfű célzott irtását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyomosodás problémája minden növényt érint, komoly károkat okoz a mezőgazdasági termelésben. A parlagfű ráadásul rendkívül allergén, az előrejelzések szerint 77 millió ember életét érintheti Európában 2050-re. Ez az agráripar és az élelmiszer-ellátási lánc egyik nagy kihívása. A parlagfű irtása más kétszikű növények környezetében, főként a napraforgóban különösen nagy kihívás. Habár a Corteva Agriscience új innovációjának köszönhetően már rendelkezésre áll olyan megoldás, ami lehetővé teszi a parlagfű elleni hatékony védekezést a napraforgóban, ám a parlagfű-fertőzés légi úton történő pontos területi azonosítását - eddig - nem tudták megoldani. Ebben hozott áttörést a Proofminder.

A platform ugyanis lehetővé teszi a gazdaságilag és környezetileg ideális védekezés meghatározását a parlagfű és egyéb gyomnövények azonosításával. Az eredményeket a szakemberek digitális környezetben, térképen értékelhetik, és a rendszer segítségével pontos kijuttatási tervet készíthetnek akár precíziós szántóföldi permetezőgéppel, akár drónnal történő kezeléshez.

A területről készült speciális drónfelvételeket betöltjük a Proofminder rendszerébe, amit betanítottunk, hogy felismerje és megkülönböztesse a hasznos növényeket és a káros gyomokat. A parlagfűvel borított területek azonosításával kiszámítja a fertőzöttség mértékét. A projekt során az egyik mintaterületen azt tapasztaltuk, hogy a parlagfű a terület 71,45%-át fedte le, ami beavatkozás nélkül jelentős károkat okoz a termésben

- magyarázta el a nyertes projekt lényegét Havas Norbert, a cég technológiai vezetője.

A gyomnövények felismerése lehetőséget ad a területek gyomborítottságának becslésére, a gyomösszetétel meghatározására, így környezetkímélőbb védekezéssel érhetőek el ugyanolyan termésátlagok. Ahogy Holán Balázs, a NAK elnöki kabinetfőnöke fogalmazott, agrárgazdasági szempontból megkerülhetetlen kérdés, hogy a hatékony és fenntartható gazdálkodás érdekében minden növény maximális gondoskodásban részesüljön, a lehető legalacsonyabb környezeti terhelés mellett. A szakember kiemelte, hogy a Proofminder a legmodernebb technológiával támogatja a növénytermesztőket, ezzel is elősegítve a hazai gazdálkodók eredményességét.

Az inkubációs program egyrészt egyedülálló lehetőséget biztosított a tesztelésre, másrészt megmutatta, milyen irányban kell tovább fejlődnünk a következő egy-másfél évben. A csapatunk most befektetőt keres, hogy megvalósítsuk a termékfejlesztési terveket és megismertessük a megoldásunkat a szélesebb magyar, illetve nemzetközi piacokon is, valamint ezek elérése érdekében bővítsük a csapatot

- ismertette Havas Norbert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?