Elindult a nagy verseny: ez óriási változásokat hozhat a hazai agráriumban

Elindult a nagy verseny: ez óriási változásokat hozhat a hazai agráriumban

agrarszektor.hu
Kezdetét vette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) agrár startupokat és nagyvállalatokat összekötő programja, a NAK TechLab inkubációs program. A negyedik éve megrendezésre kerülő program fő célja, hogy a legnagyobb agrárvállalatok fiatal magyar startupperekkel közösen olyan új és formabontó digitális megoldásokat fejlesszenek, amelyek gyorsan és széles körben eljutnak a magyar gazdálkodók hétköznapjaiba és beépülnek a gyakorlatba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK TechLab nagyvállalati partnerei - az Axiál Kft., a Claas Hungária Kft., a Bonafarm Csoport és a Hungrana Kft. - több startup csapattal is megkezdték az egyeztetéseket és a közös munkát. Az idei együttműködésekben is nagy potenciál rejlik; fiatal magyar programozók és fizikusok a világ egyik legnagyobb agrárgépgyártójának szállítanak megoldást, agilis kutatók pedig a korai kórokozó felismerést forradalmasítanák közösen az egész országot lefedő agrárszolgáltatóval. A megoldások között húsrészeket megkülönböztetni képes mesterséges intelligencia fejlesztése, vagy a szántóföldi betakarításhoz kapcsolódó képfelismerő rendszer is van.

A jelenlegi globális helyzet mindenki számára világossá teszi, hogy az agráriumba betörő digitális megoldások alkalmazása nem úri hóbort, hanem a túlélés záloga. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minél több új megoldás álljon rendelkezésre a gazdálkodók számára, amivel meg tudnak felelni az egyre gyorsabban változó körülményeknek

- hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A közös munkában a startupok feladata, hogy a lehető legmodernebb technológiai ismereteket és megoldásokat szállítsák azoknak a nagyvállalatoknak, akik a gazdálkodókkal folyamatos üzleti, szakmai kapcsolatban vannak, és ellátják őket inputanyagokkal, szolgáltatásokkal. Ennek eredményeként képes gyorsan terjedni az innováció, ami - piaci alapon - valós segítséget nyújthat a NAK tagjainak.

A nagyvállalatok és a startupok közti közös fejlesztéseket a NAK agrárszakmai tudása és a Design Terminal üzleti mentorinak támogatása egészíti ki. Technológiai oldalról a Vodafone Hungary támogatja a csapatokat abban, hogy a mezőgazdasági területeken is képesek legyenek fejlesztéseiket a leghatékonyabban eszközölni.

A három hónapos program eredményeit és jövőbeni terveit 2022. november 24-én, az Agtech Summit agrárdigitalizációs konferencián mutatják be szélesebb közönség előtt is. A NAK TechLab nagyvállalati-startup programjának első állomásán készült összefoglaló videó ezen a linken tekinthető meg.

(Címlapkép forrása: NAK/Lévay Zsolt)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?