Súlyos a helyzet: ha így megy tovább, eltűnhet a magyar tej és sertéshús a boltokból?

Súlyos a helyzet: ha így megy tovább, eltűnhet a magyar tej és sertéshús a boltokból?

Elképesztően megnehezíti a gazdák dolgát a brutális árrobbanás, ami az utóbbi időszakban a nemzetközi és a hazai mezőgazdasági piacot uralja, hiszen az árak sokszor olyan gyorsan változnak, hogy a tendenciák követhetetlenné váltak a piaci szereplők számára. A kialakult helyzet miatt komoly feszültség keletkezett a növénytermesztők és az állattenyésztők között, egyesek ugyanis több profitra tehetnek szert, míg mások komoly veszteségeket szenvednek - tájékoztatta az Agrárszektort Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója. Hozzátette, jelenleg nemcsak a gabonaárak emelkednek, hanem minden nyersanyagé, és szinte lehetetlen megmondani, hogy mikor üthet be a stagnálás, illetve be kell-e hosszútávon rendezkedniük a magyar gazdáknak a sokkolóan magas árakra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szörnyen nehéz ma tervezni a mezőgazdaságban, a kiszámíthatatlan ármozgások ugyanis, amelyek az utóbbi időben jellemzik a piacot, komolyan hátráltatják a gazdálkodás tervezésével, a szerződéskötésekkel és az értékesítéssel kapcsolatos döntéseket. Az árrobbanás hátterében, ami most szinte minden nyersanyag piacán eluralkodott, számtalan tényező áll, Reng Zoltán szerint azonban egyik sem adja meg határozottan a választ a drágulásra.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!
A gabonaárak áremelkedésének egyik oka egyértelműen Kína folyamatos éhsége, az elmúlt években ugyanis jelentősen megnőtt az ország gabona- és kukoricaimportja. Az sem segített az árakon, hogy például Magyarországon, Észak-Szerbiában vagy Erdélyben sokkal rosszabb kukoricatermés volt, ezért hiányzik 4-5 millió tonna áru. Emellett az is komoly hatással volt a piacra, hogy idén mindenütt késett az aratás, ez pedig hiányként jelentkezett szeptemberben

- mondta az Agrárszektornak a vezérigazgató. Kiemelte, a nyersanyagok drágulása mögött nyilván egy bizonyos mértékű spekuláció is áll, hiszen a tőke- és pénzpiacok folyamatosan keresik a helyüket. Egyértelműen hozzájárul tehát a gabonaárak emelkedéséhez mind a gáz, az áram, a kőolaj, illetve a vegyipari termékek drágulása, valamint az ebből készült termékeké úgy, mint a műtrágya és minden egyéb inputanyag.

A szakember szerint azonban azt is érdemes hozzátenni, hogy nagyon sok mindenből visszaesett a fogyasztás, amit most próbálunk pótolni, ez pedig többletigényként jelent meg a piacon.

Két út van. Vagy minden ilyen megdrágult nyersanyagból készült termék ára emelkedni fog, és nyereségesen tud működni a feldolgozóipar, valamint nem kell bezárnia és leállnia a gyáraknak, vagy pedig visszaesnek ezen termékek árai. Mindkettőre van esély, de szinte lehetetlen megmondani, mely hatások jelennek majd meg legerősebben a piacokon. Az is lehet természetesen, hogy nagyon sok minden marad a jelenlegi, magas árszinten, akkor viszont fel kell arra készülni, hogy az infláció látványosan megugrik, ennek pedig súlyos gazdasági következményei lehetnek

- hangsúlyozta Reng Zoltán. Úgy véli, a mostani árak nem fenntarthatók, hiszen a drágulás a mezőgazdaságban is jól érzékelhető feszültségeket okoz a növénytermesztők és az állattenyésztők között. Elmondta, hiába drasztikus az inputanyagok áremelkedése, ezekkel a hozamokkal tisztes jövedelemhez jutnak a növénytermesztők, az állattartóknak viszont komoly segítségre van szükségük, ha túl akarnak élni, és önellátó akar maradni Magyarország.

Az egyértelműen látszik, hogy a jelenlegi helyzet nyertesei a növénytermesztők, míg a legtöbbet az állattenyésztés veszthet. Ha a kukoricát nézzük, az idei 6,2 millió tonna magyarországi termés, a jelenlegi magas árakon abszolút nyereséges gazdálkodást jelent. Ugyanakkor a takarmányipar és az állattartók nagyon szenvednek, hiszen minden költségszintjük növekedett, így az alapanyagok, a csomagolóanyagok és a logisztika is. A feldolgozóipart tekintve, amely a kukorica esetében zömében az izocukrot jelenti, elmondható, hogy ha tudjuk ellensúlyozni az áremelést, akkor szerencsések vagyunk, és most úgy néz ki, a piac elfogadja majd mindezt.

Reng Zoltán úgy látja, az egyik legnagyobb probléma jelenleg az, hogy a multik nem engedik az élelmiszerár-emelést, pedig a gazdák a mostani helyzetben csak akkor tudnak húst vagy akár tejet termelni, ha a késztermékek ára megnő. Kiemelte, tudomásul kell venni, hogy már az forog kockán, lesz-e hazai tej és sertés, mert ha így megy tovább, mindent importálnunk kell majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?