Hatalmas felfedezést tettek a magyar szakemberek a gombatermesztésről

Hatalmas felfedezést tettek a magyar szakemberek a gombatermesztésről

MTI
A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csaknem 900 millió forintos összköltségvetésű projektben - amelyhez 656 millió forint uniós támogatást kaptak - a cég szakemberei az SZTE Mikrobiológiai Tanszékének munkatársaival dolgoztak együtt. Azt vizsgálták, miként alkalmazható az ökológiai szemlélet a gombatermesztés és -feldolgozás minden fázisában. A komplex kémiai, higiéniai, kórtani felmérések eredményeit szintetizálva a csiperkegomba-termesztés új, innovatív, biológiai védekezésen alapuló technológiáját dolgozták ki. Ehhez kapcsolódik egy digitális képelemzésen alapuló kórokozó- és kártevő-monitoringrendszer is. A termesztéstechnológia korszerűsítésével olyan gombaalapú funkcionális élelmiszertermékeket fejlesztettek, amelyek kedvező táplálkozás-élettani hatásokkal rendelkeznek. A kidolgozott dúsítási eljárások eredményeként emelt mikroelem- és D-vitamin tartalmú gomba, valamint gombaőrlemények előállítása is lehetővé vált.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A vállalkozás honlapján szereplő adatok szerint a 2009-ben létrehozott Új Champignons Kft. a kezdetektől komposzt- és gombacsíra-előállítással, gombatermesztéssel és gombakonzerv-gyártással foglalkozik. A cég a Heves megyei Demjénben működő telephelyén 12 hőkezelőben mintegy 10 ezer köbméteres kapacitással állít elő gombakomposztot. A friss gomba termesztése mintegy 17 400 négyzetméter alapterületen korszerű hűtő-fűtő és páratartalom-szabályozó rendszerrel üzemeltetett, többségében polcos rendszerű, automatizált házakban folyik.

A nyilvános cégadatok szerint a magyar magántulajdonban álló vállalkozás tavaly 2,038 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami mintegy 200 millió forinttal maradt el az előző évitől. A vállalkozás vesztesége tavaly csaknem 154 millió forint volt, 2019-ben az adózott eredmény azonban meghaladta 188 millió forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?