160 milliárdból fejlesztették a magyar erdőket: ennyi jutott telepítésre, fásításra

160 milliárdból fejlesztették a magyar erdőket: ennyi jutott telepítésre, fásításra

MTI
Az agráriumon belül kiemelten fontos a szerepe az erdőgazdaságnak, ezen ágazat fejlesztésére 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a tárca - mondta Feldman Zsolt szerdán egy csévharaszti sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy az erdők némileg ellensúlyozhatják a klímaváltozás káros hatásait, ezért is örvendetes, hogy az elmúlt két évben a gazdálkodók körében élénkült az érdeklődés az erdőtelepítés iránt. Legutóbb például 4000-en nyújtottak be e célra pályázatot, közülük 3000-en nyertek, összesen 36 milliárd forint értékben. Feldman Zsolt elmondta, hogy az érdeklődésre tekintettel a tárca a pályázat határidejét 2022 végéig meghosszabbította és 2023-ban is lehet majd támogatásért jelentkezni. A távolabbi cél, hogy az ország területének 22 százalékát borító erdők területe 2030-ra 27 százalékra növekedjen - tette hozzá.

Zambó Péter, az AM erdőkért felelős államtitkára arról beszélt, hogy pandémia időszaka fokozottan ráirányította a figyelmet az erdők sokoldalú szerepére. A bezártság, az utazási korlátozások kényszerében több millióan keresték fel erdeinket, hogy friss levegőt szippanthassanak - mondta. Nemzetközi összehasonlításban a hazai erdők értéke a sokféleségben rejlik: több mint fele arányban őshonos fajok alkotják, tölgy, cser, bükk és nyár váltogatják egymást. A globális felmelegedésre reagálva a következő telepítéseknél a szárazságot jobban tűrő cserfa arányának növelése a feladat - emelte ki az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?