Itt a legfrissebb becslés az idei lengyel zöldségtermésről: lehetnek még meglepetések

Itt a legfrissebb becslés az idei lengyel zöldségtermésről: lehetnek még meglepetések

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) jelenlegi becslése szerint a szántóföldi zöldségfélék termelése 3,9 millió tonna körül alakul, ami közel 2 százalékkal alacsonyabb a tavalyi évinél. A betakarítás végső szintjét elsősorban a vegetációs időszak következő hónapjainak időjárási viszonyai befolyásolják, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az alacsony hőmérséklet és a gyakori esőzések miatt az idei szezonban a zöldségek vetése két-három hetes késéssel kezdődött és időben elhúzódott. A növények kelése is késett és egyenetlen volt, ami kedvezett a gyomok fejlődésének. A tenyészidőszak kezdetén a számos, helyenként heves esőzés következtében a túlságosan nedves talaj megnehezítette a szükséges agrotechnikai műveletek időben történő elvégzését - írta meg a NAK.

Május végén és június elején a levegő hőmérséklete jelentősen megemelkedett és a talajban lévő víztartalékok kezdtek kifogyni. Az ország számos régiójában a talaj túlzottan kiszáradt és szükségessé vált az területek öntözése.

A június végi és július eleji esőzések növekedésével az ország legtöbb részén jelentősen javultak a termesztési feltételek. Az esőzések egyes régiókban intenzívek és hevesek voltak (jégeső, jégviharok), ami helyi áradásokhoz és a termőterületek károsodásához vezetett. A kártevők és gombabetegségek okozta nyomás is nőtt. Ennek következtében a termények kereskedelmi értéke romolhat.

A terméshozam magas lehet, különösen a középkésői és késői fajták esetében, mivel június végén és júliusban Lengyelországban uralkodó időjárási viszonyok kedvezőek voltak a zöldségek biológiai tömegének gyors növekedéséhez. Ebben a szakaszban az összes (korai és késői) zöldségtermesztés 3,9 millió tonnára becsülhető, ami körülbelül 2%-kal kevesebb, mint tavaly. A betakarítás végső szintjét elsősorban a vegetációs időszak következő hónapjainak időjárási viszonyai befolyásolják. A jelenlegi helyzetet figyelembe véve a legtöbb alapvető szántóföldi zöldségfaj termelése az előző szezonhoz képest enyhe csökkenést mutat.

A becslések szerint az idei káposztatermés valamivel meghaladja a 700 ezer tonnát, a karfiol pedig 145 ezer tonna körül lesz. A hagymatermés, a sárgarépaterméshez hasonlóan, mintegy 630 ezer tonnára becsülhető. Az idei szezonban a céklatermés valamivel kevesebb mint 240 ezer tonna, a paradicsomtermés pedig körülbelül 160 ezer tonna lesz. Az uborkatermelés becsült szintje 120 ezer tonna. Az egyéb zöldségfajok teljes termésmennyiségét több mint 1,2 millió tonnára becsülik, ezen belül a tök, a petrezselyem, a zeller, a brokkoli és a csemegekukorica teszi ki a legnagyobb részt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14