Bréking: megjelent az új bortörvény végrehajtási rendelete

Bréking: megjelent az új bortörvény végrehajtási rendelete

agrarszektor.hu
Megjelent az agrárminiszter 26/2021. (VII. 29.) AM rendelete a szőlő- és bortermelés részletes szabályairól. A rendelkezések végrehajtására egy átmeneti év áll az ágazat rendelkezésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény (2020. évi CLXIII. törvény a szőlészetről és borászatról), amelyet tavaly decemberben fogadott el az Országgyűlés. Az új, hazai szőlő és bor szabályozási rendszer három részből épül fel: a törvényből, a kiadott kormányrendeletből, valamint a miniszteri rendeletekből. A korábban kiadott Kormányrendelet 435/2021. (VII. 16.) a szőlő és bor ágazati hatósági eljárásokról és adatszolgáltatási kötelezettségekről tartalmazza többek közt a szőlőtermesztés, a borászati termék előállítás-, és forgalombahozatali rendjét, és itt a 2022. január 29-től bevezetésre kerülő ePincekönyvvel kapcsolatos előírások is megtalálhatóak, amelynek célja korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatgazdálkodás - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A most megjelent agrárminiszteri rendelet a szőlő- és bortermelés részletes végrehajtási szabályairól rendelkezik. A szőlőtermesztés fejezetben a borvidékekről termőhelyi kataszterről, fajtáktól és telepítési engedélyekről, nyilvántartásról és szüretről értekezik, valamint a borászati termékek előállításának és forgalomba hozatalának, az érzékszervi és az analitikai vizsgálatoknak a rendje is részletesen leírva megtalálható a rendeletben. A jelöléseknél egy új előírás, az Európai Unió területén először Magyarországon, hogy a közfogyasztásra forgalomba hozott borászati terméken kötelező a forgalombahozatali azonosító feltüntetése, amelyet az "L" vagy "FHA" felirat előz meg.

A teljes AM rendelet az alábbi linken érhető el. A rendelkezések végrehajtására átmeneti év lesz biztosítva, a 2021. évi szüret időszakára még a 2020. évi szabályok érvényesek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?