Az első gigavihar nem volt elég: újabb égszakadás jön, ismét mindent elönt a víz

Az első gigavihar nem volt elég: újabb égszakadás jön, ismét mindent elönt a víz

MTI
Felhőszakadás veszélye miatt az északnyugati területeken több járásra másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vasárnap reggel. A katasztrófavédelem a villámárvizek veszélyére figyelmeztet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A veszélyjelzésük szerint a nap folyamán az országban bárhol adhatnak még ki további másodfokú riasztásokat a felhőszakadás veszélye miatt. Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Azt írták: többfelé és több alkalommal várható zivatartevékenység. A zivatarokat átmenetileg viharos széllökés, jég, és elsősorban felhőszakadás kísérhet: egyes zivatarcellákból rövid idő alatt 30-50, néhol akár 70-80 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

Vasárnap délutánra szinte az ország bármelyik tájegységén megdörrenhet majd az ég. Nem csoda, hisz minden légköri feltétel adott lesz a zivatarok, köztük a heves zivatarok kialakulásához, melyek a Kárpát-medence felett hullámzó front és az által létrehozott erős összeáramlási zóna mentén fognak rendszerbe szerveződni. A kiadós felhőszakadás miatt nagy eséllyel alakulhatnak ki villámárvízek különösen a nagyobb városokban és hegyvidéki területeken. A felhőszakadás mellett ismét előfordulhat nagy méretű (2-5 cm átmérőjű), néhol akár szignifikáns (5 cm feletti átmérő) jégeső is - írja az Időkép.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek azt hangsúlyozta: már térdig érő vízfolyás is elég ahhoz, hogy elmozdítson egy autót. Ezért nagyon fontos, hogy ha valahol összegyűlt az esővíz, vagy villámárvíz alakult ki, ne hajtsanak át a vízen autóval.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?