Különleges növényt figyelt meg a Nébih: meglepő eredményre jutottak

Különleges növényt figyelt meg a Nébih: meglepő eredményre jutottak

agrarszektor.hu
A vizsgált tételek 89%-a fajtaazonosnak és fajtatisztának bizonyult a japánbirs-szaporítóanyagok nemrégiben zárult utóellenőrzésén. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei által ellenőrzés alá vont 12 díszfaiskolából mindössze 4 esetében fordult elő egy-egy tételben keveredés vagy a címkén téves elnevezés, ami igazán jó arány, ha figyelembe vesszük, hogy összesen 129 db konténeres japánbirscserje mintegy 29 különféle virágszínű és -formájú, eltérő termésű és bokorformájú fajtáját ültették ki a Nébih Fajtakísérleti Állomásán, Pölöskén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A japánbirsek alacsony, közepes termetű, vagy nagyra növő, lombfakadás előtt virágzó díszcserjék, amelyek különböző színű, egyszerű vagy telt virágaikkal gyönyörködtetnek minket. A számtalan, szebbnél-szebb fajta március - április hónapban virágzik. Nyáron a lombjukkal, aztán ősszel a különböző alakú, birsalmára emlékeztető, zöldessárga, gyakran illatos terméseikkel díszítenek. Fanyar ízük miatt terméseik fogyasztásra közvetlenül nem alkalmasak, de kompótnak megfelelőek - olvasható a Nébih honlapján.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A hazánkban élő japánbirsek (Chaenomeles sp.) három fő fajhoz tartoznak, ezek a Japánbirs vagy Díszbirs (Ch. japonica), a Pompás japánbirs (Ch. speciosa) és ezek hibridje, a Bíbor japánbirs (Ch. x superba). A Nébih MGEI Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztálya 2008 óta rendszeresen végzi a forgalomba kerülő dísznövény szaporítóanyagok utóellenőrzését, az úgynevezett posztkontrollt. Ennek során azt vizsgálják, hogy a hazai dísznövény szaporítóanyag-termesztőktől kikerülő termékek megfelelnek-e a címkén feltüntetett fajnak és fajtának, azaz fajtaazonosak-e. Ha egy azonos megnevezésű tétel különböző egyedei nem egyformák, akkor keveredés történt, azaz a tétel nem fajtatiszta. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenti tulajdonságok (a jogszabályi megfelelés) ellenőrzésének legalkalmasabb módja a japánbirseknél a szaporítóanyagok kiültetéssel való megfigyelése, azaz kitermesztése. A munkát a hazai faiskolai japánbirs állomány kérdőíven történt felmérésével kezdték, ebből választottak ki kockázatértékelés alapján az ellenőrzésben részt vevő fajták és termesztők körét. 2018 tavaszán 12 hazai díszfaiskolából vettünk faiskolánként 1-7 tétel mintát, fajtánként 3-3 növényt, összesen 43 tételt, amely 129 növénynek felel meg. A fajták között fehér, rózsaszínű, barackszínű, narancsszínű, piros és skarlátvörös fajták szerepeltek, összesen 23 fajta. A minták nagy részét EU-tagállamból vásárolt szaporítóanyagok felhasználásával, továbbneveléssel állították elő. 3 tételt az üzem saját maga által fenntartott törzsültetvényéről, 5 tételt saját állományról szaporítottak. A 2, 3 és 5 literes konténeres növényeket a Nébih Fajtakísérleti Állomásán, Pölöskén ültették ki.

Azért választották ezt a helyszínt a kitermesztésre, mert az itteni talajadottságok ideálisak a japánbirsek számára, valamint itt található a Nébih - mint a Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal (CPVO) hivatalosan kijelölt japánbirs fajtavizsgálója - referencia gyűjteménye a CPVO-hoz bejelentett új japánbirs fajták megkülönböztethetőség - egyöntetűség - állandóság (DUS) vizsgálatához. Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal, angolul Community Plant Variety Office az Európai Unió által biztosított növényfajta-oltalmi jogok rendszerét irányító szakosított szerv. Önfinanszírozó közösségi ügynökség, amelyet 1995-ben alapítottak. Székhelye Angers, Franciaország. Közösségi növényfajta-oltalomban részesülhetnek azok a fajták, amelyek megkülönböztethetők, egyneműek, állandóak és újak.

A japánbirsek legfontosabb megkülönböztető bélyegei sok egyéb mellett a virág színe, teltsége, alakja, a termések száma, alakja, színe, illata, a bokor formája (habitus), növekedési erélye, a levél színe, nagysága, formája, levélszéle. A növények fenti bélyegeit négy éven keresztül megfigyelték, a megfigyeléseket a fajtaleírásokkal egyeztették, a növényekről fényképeket készítettek, majd a megfigyeléseket kielemezték. Vizsgálták azt is, hogy van-e összefüggés a növények származása és fajtaazonossága, fajtatisztasága között, de ilyet nem találtak. 

Az ellenőrzés a várt eredményt hozta: a tételek jelentős része (89 %) megfelelő volt, egy tétel minden példánya idegennek bizonyult, és 4 másik tételben keveredést találtunk. Az üzemek 66 %-ában (8 üzem) nem volt sem fajtaazonossági sem fajtatisztasági probléma a japánbirs állományban. A fennmaradó 34 % -ban, a 4 üzem egyikében egy fajtaazonossági és 4 fajtatisztasági problémát tártak fel. Az ellenőrzött díszfaiskolákat tájékoztatták az ellenőrzés eredményéről. A jogszabálynak nem megfelelő tételek tulajdonosait figyelmeztették, valamint elrendelték a nem megfelelő tételekből megmaradó, vagy ezekből származó szaporítóanyagok, illetve az anyanövények megsemmisítését. A fajták közül legproblémásabbnak a Ch. x superba 'Chrimson and Gold' és a 'Nicoline' fajtákat ítélték. Az ellenőrzésben részt vevő fajtákról a Nébih rövid, áttekinthető fajtaleírást és képes összesítőt készített, amelyet itt lehet megtekinteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?