Szörnyű pusztítást végzett a fagy ezekben az ültetvényekben: tehetetlenek a termelők

Szörnyű pusztítást végzett a fagy ezekben az ültetvényekben: tehetetlenek a termelők

agrarszektor.hu
Bőséges virágzással indult a csonthéjasok szezonja Spanyolországban, a kezdeti örömnek azonban hamar vége szakadt, több körzetben ugyanis olyan erős lehűléseket hoztak a március 19-21. közötti éjszakák, hogy a fagyok az elpusztított virágok mellett az esetlegesen megmaradó gyümölcsök minőségében is kárt tehettek. A szektor idei évi szezont illető várakozásai jelentősen megváltoztak, iparági szereplők szerint a fagyok oly mértékű veszteséget okozhattak, mely teljesen megváltoztatja az idei évről alkotott előzetes elképzeléseiket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Látványos és bőséges virágzással indult a csonthéjasok szezonja Spanyolországban, különösen a korai termésű régiókban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Azonban a kezdeti örömnek hamar vége szakadt, Lleida és Huesca körzetében a március 19-21. közötti éjszakák erős lehűléseket hoztak. A hőmérséklet jócskán 0°C alá zuhant ezeken az éjszakákon, a leghosszabb ideig tartó és legnagyobb mértékű lehűlés március 20-án szombaton éjjel volt tapasztalható. A szektor idei évi szezont illető várakozásai jelentősen változtak, iparági szereplők szerint a fagyok oly mértékű károkat okozhattak, mely teljesen megváltoztatja az idei évről alkotott előzetes elképzeléseiket.

Termelők és termelői szervezetek egybehangzó jelentései szerint a károk súlyosak, mivel a fagyok az elpusztított virágok mellett az esetlegesen megmaradó gyümölcsök minőségére is negatív hatással lehetnek. Bár a betakarítás még sokára lesz és ez idő alatt is bekövetkezhetnek olyan időjárási események, melyek további terméskieséseket okozhatnak, az iparág már most a tavalyihoz hasonlóan alacsony termésmennyiségekkel számol. Tavaly 30% körüli volt a fagyok okozta terméskiesés, idén könnyen előfordulhat ennél is nagyobb mértékű, ha az időjárás nem kedvezően alakul.

A lehűlések mértéke Lleidától északra, a Pireneusok hegyeihez közelebbi területeken nagyobb volt, így ott a károk is súlyosabbak. Lleidától délre vegyesebb a kép, egyes táblákban szinte érintetlenek vagy csak az amúgy is szükséges ritkítást végezték el a lehűlések, míg másokban jelentősek a károk. Március 20-án és 21-én hajnalban Lleidától északra egyes területeken -5°C alá csökkent a hőmérséklet és ez az állapot hosszú ideig maradt fenn, ebben a térségben a károk mértéke akár 80-90%-os is lehet. Egyes termelők szerint a teljes kajszitermés oda, de az őszibarack és a nektarin nagyobb része is megsemmisült. Egy termelő szerint Lleida körzetében a potenciális kajszitermés fele már biztosan kiesett.

Manuel Simón, az AFRUCAT (a katalán gyümölcstermesztők és kereskedők szövetségének) igazgatója elmondta, Lleida körzetéből több helyről is jelentettek fagykárokat a termelők. Ahogy fogalmazott, ebben a térségben emberemlékezet óta ez volt a legnagyobb kiterjedésű fagyhullám, és bár sok termelő próbált védekezni fagyvédelmi öntözéssel vagy gyertyával, a károk valóban súlyosak lehetnek. Ezek mértéke azonban még nem világos, mivel a csak megfázott és megmaradt virágokból sem biztos, hogy érdemi termés lesz. Lleida térségében június közepén indul a csonthéjas szezon és egészen szeptember közepéig tart, a károk mértékét illetően számszerűsíthető tényekről majd csak a szezon folyamán lehet beszélni az igazgató szerint.

Huesca körzetében a hőmérséket -4°C környékén mozgott, a termelők fagyvédelmi eszközeikkel igyekeztek mérsékelni a károkat. Az UAGA (az aragóniai mezőgazdasági termelők egyesülete) vezetője, Oscar Moret beszámolója szerint a térségben a leginkább érintett kultúrák a cseresznye és a kajszi. Zaragoza környékén -3 - -3,5°C volt a lehűlések mértéke, fagy elleni védekezésre ezeken a területeken is szükség volt, melyet ezen a területen jellemzően fagyvédelmi gyertyákkal oldanak meg.

Murcia körzetét is érintették a fagyok, itt meglehetősen rossz a helyzet, iparági szereplők szerint a Murciától nyugatra-északnyugatra lévő területeken, Caravaca környékén a teljes kajszitermés odaveszett és a mandula is jelentős károkat szenvedett. Juan Pedro Martinez, a térség gyümölcstermelőit tömörítő egyik TÉSZ elnöke szerint a -2,6°C és -4,9°C közötti lehűlések éppen a legérzékenyebb stádiumban érték a virágzásban lévő állományokat, így a veszteségek igen jelentősek, a termelők elkeseredése érthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?