Őrület, ami Japánban történik: évszázadok óta nem volt ilyen a cseresznyevirágzás

Őrület, ami Japánban történik: évszázadok óta nem volt ilyen a cseresznyevirágzás

MTI
Japán híres cseresznyefái sok helyen minden eddiginél korábban borultak virágba azóta, hogy elkezdték a rendszeres feljegyzéseket, szakértők szerint a jelenség a klímaváltozás számlájára írható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Japánban a cseresznyefák régebben áprilisban érték el virágzásuk teljes pompáját, ekkor ünnepli az ország az új iskolai és üzleti év kezdetét. A dátum azonban egyre előbbre csúszik, és újabban az első tanítási napra legtöbbször már lehullanak a virágszirmok. Idén a virágzás március 26-ra érte el a kiteljesedését Kiotóban, a régi fővárosban. Ez a legkorábbi dátum azóta, hogy 1953-ban a japán meteorológiai szolgálat elkezdte a rendszeres adatgyűjtést. A harmincéves átlagot 10 nappal előzi meg az új rekord. Több mint egy tucat japán városban is minden eddiginél korábban teljesedett ki a virágzás. Egyes vélemények szerint a kiotói történelmi dokumentumok, naplók és verseskötetek szerint ez a valaha tapasztalt legkorábbi virágzási csúcs.

Aono Jaszujuki, az Oszakai Prefektúra Egyetemének környezetkutatója, aki figyelemmel kíséri a cseresznyevirágzásról szóló dokumentumokat, elmondta, hogy az idei előtt utoljára 1612-ben, 1409-ben és 1236-ban történt, hogy március 27-re a cseresznyefák elérték virágzásuk csúcsát, de akad néhány év, amelyről nem áll rendelkezésre adat.

Legvalószínűbb, hogy a korábbra tolódást a globális felmelegedés számlájára írhatjuk  

- közölte Anbe Sundzsi, a szolgálat megfigyelési osztályának szakértője.

A meteorológiai szolgálat az ország 58 kiemelt cseresznyefáját kíséri figyelemmel, közülük idén már 40 érte el teljes virágzását, 14 fa rekordidő alatt. A cseresznyefák évente általában mintegy két héten át virágoznak az első rügytől a virágszirmok lehullásáig. Érzékenyek a hőmérséklet változásaira, virágzásuk ideje értékes adatokkal szolgál a klímaváltozás kutatóinak - tette hozzá Anbe.

A meteorológiai szolgálat adatai szerint a kiotói márciusi átlaghőmérséklet 10,6 Celsius-fokra emelkedett 2020-ra az 1953-as 8,6 Celsius-fokhoz képest. Az idei március átlagos hőmérséklete Japánban eddig 12,4 fok.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14