Vigyázat! Csúnyán pórul járhatnak a figyelmetlen magyarok vetőmagvásárláskor

Vigyázat! Csúnyán pórul járhatnak a figyelmetlen magyarok vetőmagvásárláskor

agrarszektor.hu
Csírázóképességi problémákat tárt fel a vetőmag-kiszerelőknél a tavaszi virág vetőmag-utóvizsgálat. A magok 88%-a megfelelt a jogszabályban minimálisan meghatározott értékeknek, hat tételnek azonban alacsonyabb volt a csírázóképessége. A nem megfelelő minőségű virágmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az üzletekből visszahívja és megsemmisítteti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih szaporítóanyag felügyelő szakemberei több éve rendszeresen ellenőrzik a tavasszal forgalomba kerülő virág-vetőmagvak minőségét - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A vetőmagvak legfontosabb értékmérője a csírázóképesség, amely fajspecifikus tulajdonság, és értéke a betakarítás évében a legmagasabb. A vetőmag csomagolásán feltüntetett adatok közül is a minősítés éve az egyik legfontosabb, mert az nagy mértékben befolyásolja a mag használati értékét.

Idén a szakemberek rendhagyó módon nem a kistasakos vetőmagvakat vizsgálták, hanem a kicsomagolás előtt álló, zsákos tételeket. A hatóság öt hazai kiszerelőnél 39 különböző, főleg egynyári virágfajból összesen 48 tétel vetőmag csírázóképességét vizsgálta. A szakemberek a Nébih akkreditált laboratóriumában célzottan széles fajspektrummal végezték a vizsgálatot, hogy minél általánosabb képet kapjanak a hazai virágmag forgalmazás helyzetéről. A minták között fátyolvirág, kokárdavirág, porcsinrózsa, és árvácska magja is szerepelt. A vizsgálat megállapította, hogy a tételek 88%-a megfelelt a jogszabályban meghatározott minimális csírázóképességi értéknek, több esetben jóval magasabbak is voltak az eredmények az elvártnál. Hat tételnek azonban nem volt megfelelő a csírázóképessége. A kifogásolt tételek a kiszerelők között egyenletesen oszlottak el, és a díszdohány, a kerti viola, az egynyári szarkaláb, a bíboros ördögszem, a borzaskata és az őszirózsa fajok vetőmagvai közül kerültek ki. A hibás vetőmagok esetében a folyamatban lévő eljárás során százezres nagyságrendű bírság kiszabása várható. A Nébih emellett kötelezi az érintett kiszerelőket a nem megfelelő vetőmag-tételek teljes mennyiségének forgalomból való kivonására és megsemmisítésére.

Kiket vizsgált a Nébih?

Érdekesség, hogy az öt ellenőrzött üzem profilja nagyon eltérő. Három tipikusan vetőmag csomagolásra szakosodott üzem, amely a gazdaboltokat és áruházláncokat látja el kistasakos hobbi virág-vetőmaggal. Ezek a kiskerti felhasználásra szánt vetőmagok jellemzően holland, német származásúak, de egy-egy román, illetve lengyel tétel is volt közöttük. A vizsgálat másik két kiválasztottja hazai virág-vetőmag termesztő, akiknek kiszerelt vetőmagvait a boltokban nem lehet megvásárolni, azokat kizárólag közvetlenül ők értékesítik. Ez utóbbiak egyike úgynevezett "kézműves virág-vetőmagokat" árul, különleges fajokat, igényes, egyedi csomagolásban. Az ajándékként is közkedvelt magvak vásárokban, kiállításokon vagy az interneten találnak gazdára. Az ötödik üzem kizárólag a néhai Dr. Kovács Zoltán kutató, virágnemesítő nagy értékű, hazai nemesítésű virágfajtáinak vetőmagvait termeszti és értékesíti. Dr. Kovács Zoltán professzor nemzetközi hírnevet szerzett az általa nemesített, a szélsőséges, száraz klimatikus viszonyokat tűrő, nagy díszítőértékű egynyári virágfajtáival, amelyek nagyon jól helytállnak a közterületi kiültetésekben. A hazai települések kertészetei részéről igen nagy a kereslet az általa nemesített egynyári dísznövény-fajták vetőmagvai és az ezekből nevelt palánták iránt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06