Tuti tipp paprikatermesztőknek: így lehet nagy a terméshozam hőségben is

Tuti tipp paprikatermesztőknek: így lehet nagy a terméshozam hőségben is

agrarszektor.hu
A szélsőséges időjárási viszonyok között egyre nagyobb problémát jelent a növényeket érő hőstressz és intenzív besugárzás, ami napégést, valamint a termés mennyiségének és minőségének csökkenését eredményezi. E hatások kiküszöbölését segítik a különböző színű árnyékoló hálók, ám hogy melyik szín hogyan befolyásolja a kápia paprika termesztését, azt Ambrózy Zsuzsanna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fiatal kutatója vizsgálta meg részletesen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hőstressz és a napégés elleni védekezéshez a mediterrán és szubrópusi vidékeken már bevett gyakorlatnak számít a fotoszelektív árnyékoló hálók használata, amelyek kedvező mikroklímát teremtve csökkentik a napégés kockázatát és növelik a piacképes termés mennyiségét - írja közleményében a MATE. A hazai klimatikus viszonyok között azonban ezeket a módszereket még nem vizsgálták kellő részletességgel, így Ambrózy Zsuzsanna, a MATE Növénytudományok Doktori Iskola PhD-hallgatójának ezzel kapcsolatos kutatásai hiánypótlónak számítanak. A fiatal kutató kísérletei során a termesztésben egyre nagyobb teret hódító kápia paprika legfontosabb értékmérő tulajdonságait, így a termésmennyiséget és minőséget, a C-vitamin-tartalmat és a piros színért felelős karotinoidok mennyiségét vizsgálta annak függvényében, hogy a termesztés során zöld, piros, sárga, rózsaszín vagy fehér hálót alkalmaztak a növények árnyékolására.

Forrás: Ambrózy Zsuzsanna
Eredményeink alapján a kápia szabadföldi termesztéséhez a sárga színű árnyékoló háló alkalmazását tudjuk javasolni, mivel ennek használata szignifikánsan magasabb termésmennyiséget eredményezett, a rózsaszín háló ugyanakkor a C-vitamin-tartalmat serkentette. Az is kiderült, hogy szabadföldi körülmények között a termesztők által széles körben használt zöld háló negatív hatást gyakorolhat a termésmennyiségre, a bogyók minőségére ugyanakkor pozitívan hatott. A piros háló viszont a duplafalú fóliával együtt már túl sok fényt szűrt meg, az így termesztett kápiák C-vitamin- és karotinoid-tartalma tehát egyértelműen alacsonyabbnak bizonyult és a termésmennyiség is alacsonyabb lett 

 - mutat rá legfontosabb eredményeire a fiatal kutató.

A kutatások során azt is igazolták, hogy a szabadföldi paprikatermesztésben az árnyékoló háló nem befolyásolja a Kárpia- és Karpex-hibridek összes karotinoid tartalmának alakulását a mi éghajlati viszonyaink mellett. További érdekesség, hogy a napégett bogyó egészséges szövetei és az ép bogyók szövetei között nem volt különbség a C-vitamin-tartalmat tekintve, a C-vitamin szintézisét tehát összességében az erős sugárzás nem zavarja meg. Nem úgy a karotinoid-tartalmat, amiből viszont sokkal kevesebbet lehetett kimutatni a napégett bogyók egészséges szöveteiben.

Mindent összevetve a paprikatermesztőknek a Karpex-hibridet ajánljuk a Kárpia-paprikával szemben. Kísérleteink során ugyanis megállapítottuk, hogy ez a hibrid magasabb piacképes termésmennyiséget ad, és a bogyó átlagtömege is nagyobb, mint a másik hibridé. Azt is érdemes tudni, hogy a Karpex valamivel fogékonyabb a betegségekre, a Kárpia viszont hajlamosabb a repedésekre  

- mutat rá a hibridek közti különbségekre a MATE fiatal kutatója, akinek munkásságát Dr. Helyes Lajos, a MATE Kertészettudományi Intézetének igazgatója és Daood Hussein, a Regionális Egyetemi Tudásközpont kutatója vezette.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?